Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

350 tonna német szemét Ácson

Folytatás az 1. oldalról.

– A kollégák megállapították, hogy a bálák főként műanyag csomagolóanyag-hulladékot tartalmaznak. A hulladékot Magyarországon dolgozta volna fel a telephelyet bérlő társaság. Az ügy összefügg a Bács-Kiskun megyében talált hulladéklerakással – mondta el Varsányi Zsolt százados, szóvivő. Tájékoztatása szerint a társaságnak volt ugyan hulladékfeldolgozási engedélye, de a saját telephelyére és nem arra a bérelt helyre, ahol a szemetet találták. A feldolgozására ugyancsak nem volt engedélye a cégnek, ami ellen hulladékgazdálkodás megsértése bűntett miatt indult eljárás.
A rendőrség azon információját, miszerint az ácsi társaság nem rendelkezett engedéllyel, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese, dr. Hajdú Klára is megerősítette lapunknak. Elmondta, hogy az ácsi telephelyen talált 352,1 tonna hulladékot tavaly október 25. és november 2. között 15 szállítmánnyal hozták be az országba.
– A német hulladékkezelő létesítményből származó vegyes hulladékot bálázva, egy csarnoképületben helyezték el, környezetkárosodás nem történt. A bálák tartalma egyfajta mechanikai kezelésen már átesett az azt hazánkba küldő társaságnál – mondta elöljáróban dr. Hajdú Klára.
Magyarországra csak továbbhasznosításra lehet hulladékot behozni. Az úgynevezett zöld listás hulladék behozatalát csak be kell jelenteni, az szabadon átlépheti az uniós határokat. A sárga listás kizárólag engedéllyel jöhet be az országba.
Az igazgatóhelyettes elmondta: a társaság korábban bemutatott egy bejelentőlapot, de azt a főfelügyelőség nem hagyta jóvá, így a hulladékot nem lehetett volna behozni az országba. Az a gyanú, hogy az Ácson talált bálák sárga listás anyagot tartalmaznak.
– A társaságnak erre a telephelyére nincs hasznosítási engedélye. A vizsgálat még nem zárult le, hétfőre berendeltük a cég vezetését. Amint végzünk a vizsgálattal, annak eredményét a főfelügyelőségre továbbítjuk. Ott rendelkeznek a hulladék sorsáról, annak Németországba való visszaszállításáról – tudtuk meg dr. Hajdú Klárától, aki megerősítette: feltehetően ugyanattól a német cégtől származnak az ácsi bálák, mint az ország többi helyén talált nagy mennyiségű hulladék.
A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a szállítást végző társaság ügyvezetőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van a családban háborús áldozat?

Tovább olvasom