Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

350 településen nincs szervezett védőnői ellátás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti a gyermekek egészséghez való jogát, hogy Magyarországon 350 településen nincs védőnői ellátás.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti a gyermekek egészséghez való jogát, hogy Magyarországon nagyok a területi eltérések a védőnői ellátáshoz való hozzáférésben, csaknem 350 településen pedig egyáltalán nincs szervezett ellátás.

Az ország egyes régiói között, de még a régiókon belül is igen nagyok a területi eltérések a védőnői ellátáshoz való hozzáférésben, csaknem 350 településen pedig egyáltalán nincs szervezett ellátás - olvasható Szabó Máté keddi, az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

"Mindez sérti a gyermekek egészséghez való jogát" - írta az ombudsman, aki a problémák orvoslására, a területi egyenlőtlenségek felszámolására, a finanszírozás megoldására kérte Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert.

Közleményében kifejtette: egy területi védőnő kereste meg, miután hiába kérte a helyi önkormányzat, az országos védőnő, illetve az érintett szakminiszter segítségét. Az említett védőnőnek a három településre kiterjedő körzetében a jogszabályban megengedett 250 helyett több mint 600 gyermeket kellett egyedül ellátnia. Emellett pedig azt is sérelmezte, hogy a többletmunkájáért illetmény-kiegészítést nem kap, a területi pótlékot pedig az önkormányzat nem utalja át neki, mivel - az önkormányzat álláspontja szerint - a pótlék a szolgáltatót, azaz az önkormányzatot magát illeti meg.

Az ombudsman eljárása alatt részben orvosolták a problémát: megosztották a védőnői körzetet. A konkrét panaszban foglalt sérelmek vizsgálata mellett pedig az erőforrás-minisztertől Szabó Máté átfogó, az egész országra kiterjedő tájékoztatást kért a védőnői szolgálat helyzetéről.

A miniszter erre adott válasza szerint a védőnői ellátás biztosítása – az egészségügyi alapellátás körében – a helyi önkormányzat feladata, így az önkormányzat képviselő-testülete alakítja ki annak körzeteit. Azt pedig jogszabály állapítja meg, hogy a védőnő az általa ellátott gyermekek létszáma arányában mennyi illetményre jogosult. Eszerint viszont a védőnő hiába lát el akár kétszer annyi gyermeket, ezért nem kaphat több fizetést, a területi pótlék elosztása pedig nincs szabályozva. Az ombudsman hangsúlyozta: az a tény, hogy a védőnő a jogszabályban maximálisan megengedettnél lényegesen magasabb létszámot lát el, önmagában sérti a jogállamiság elvét, valamint a jogbiztonság követelményét.

"A társadalmi elvárás az, hogy a védőnő - akár a hivatalos munkaidejét meghaladóan is - igyekezzen biztosítani a megfelelő ellátást" - írta Szabó Máté, de egyben felhívta a figyelmet: "sem a szolgáltató, sem a működést felügyelő szervek nem követelhetik meg, nem várhatják el a védőnőtől, hogy hosszú időn keresztül a megengedett maximális létszámnál több ellátottat gondozzon".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezelés: gyanúsítottként hallgatták ki a Villamos Művek korábbi vezérét

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt hallgatták ki… Tovább olvasom