Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

334 eddigi munkanélküli kezdhetett dolgozni a kórházakban

334 eddigi regisztrált munkanélküli kezdett dolgozni szerdától az ország 20 kórházában a közmunka-programnak köszönhetően - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön.

Mielőtt kórházi kisegítőként elkezdenek dolgozni az egészségügyi intézményekben, egy 80 órás alapképzésben vesznek részt, ahol a higiéniás követelményeket is megismerhetik. A tárca vezetője hangsúlyozta, a 20 kórház a programra 382 millió forintot nyert a pályázaton, ez azt jelenti, hogy az új munkatársak bérének 90 százalékát nem a kórházak költségvetéséből kell állni, hanem az elnyert összegből fizethetik ki.Az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium még tavaly döntött úgy, hogy a kórházak szakdolgozó-hiányának pótlására közmunkaprogramot indít. Székely Tamás elmondta: első körben felmérték, hogy a kórházaknál pontosan mennyi ápolóra lenne szükség.

A tárca vezetője megjegyezte: bár az egészségügyi intézmények gyakran panaszkodnak a szakember hiányra, a 120 kórháznak kiküldött kérdőívet végül csak 58 küldte vissza. A kiírt pályázatra pedig összesen 20 intézmény jelentkezett, amely közül valamennyi annyi munkaerőt kapott, amennyit kért. A 334 közmunkás az alapképzés után munka mellett további képzéseken vesz részt. A tervek szerint közülük 155 gyakorló ápoló szakképesítést szerez, 61 ápolási asszisztens lesz. 66-an kórházi kisegítőként dolgoznak tovább illetve 28-an adminisztratív segítőként, 24 szakképzettként kerül be a programba. A miniszter elmondta azt is: a közmunka programnak két célja van. Egyrészt a szakképesítéssel rendelkező, de a pályát elhagyó dolgozókat szeretnék visszacsábítani, a másik egy képzési lehetőség. A hiányszakmák betöltésére két másik pályázat is lehetőséget ad majd: uniós forrásból összesen 6,5 milliárd forintot lehet elnyerni bérkiegészítésekre és képzésekre - tette hozzá. Közbotrányként értékelte Mikola István a csütörtökön bejelentett kórházi közmunkaprogramot. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerint leértékeli az ápolási hivatást az, hogy 8 általánost végzett emberek 40-80 órás képzéssel végezhetik ezt a munkát.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a legfontosabb az lenne, hogy az egészségügy és a gyógyítás kormány által tönkretett presztízsét visszaállítsák, ehelyett óriási forráskivonások történnek az ágazatból. Kérdésre válaszolva Mikola István közölte: a hatalmas szakdolgozói hiány ellenére szerinte csak azért jelentkezett kevés kórház a közmunkaprogramra, mert félnek a képzetlen, 8 általánost végzett munkaerő alkalmazásától. Hozzátette: bizonytalanok azok a szerdán nyilvánosságra került adatok, amelyek szerint a jelenlegi 4 százalékos szakdolgozói hiány 2000-ben még 9 százalékos volt.

Olvasóink írták

 • 3. pampus 2009. április 03. 05:46
  „Csada,hogy nemközmunkára elítéltekkel töltik fel az egészségügyet! Habár az így ledolgozható 830,-Ft. nettó órabér nem is rossz bírói ötlet!( pl: a győri állatkertben dolgozó elítélt)”
 • 2. Ms.Wolf 2009. április 02. 22:05
  „Remélem a sok munkanélküli nem ápolóként dolgozik... azért itt emberéletekről van szó. Más nem véletlen tanulja évekig!

  Az szép dolog, hogy munkát tudnak adni , legalább ennek a maroknyi kis munkanélkülinek, de az takarítson, gépeljen- bár ahhoz is kell latin...
  Az egészségügy az nem olyan, hogy ha elrontok valamit nem baj, majd levonnak a fizumból x ezer Ft-ot. Ide szaktudás, felelősség, és elhivatottság kell!

  De jó lenne, ha sok-sok ápoló lenne! :)”
 • 1. tricse 2009. április 02. 19:32
  „Nem tudom a győri kórház jelentkezett-e,de ha igen akkor jogos a felháborodásom,hogy a Munkaügyi
  Központ erről miért nem értesítette a sok dolgozni vágyó munkanélkülit?

  Ha esetleg félnének akkor elárulom,hogy érettségim és szakmám is van noha nem egészségügyis!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai fájdalmas programjáról tárgyal a frakció

Bajnai Gordon gazdasági miniszter, miniszterelnök-jelölt programjának "fájdalmas" részeiről tárgyal… Tovább olvasom