Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

32 évet kapott a Tupac Amaru lázadószervezet vezetője

Az 54 éves Victor Polayt és a szervezet további tucatnyi vezető személyiségét 1985 és 1997 között elkövetett terrorakciók, gyilkosságok, emberrablások, valamint egy KFC étterem és egy korábbi amerikai nagykövetségi komplexum elleni támadás miatt állították bíróság elé.
Tupac Amaru leghírhedtebb akciója a limai japán nagyköveti rezidencia elfoglalása volt 1996 decemberében. A 14 gerilla egészen 1997 áprilisáig fogva tartott 72 túszt - aki egy fogadásra érkezett a rezidenciára -, hogy kicsikarja bebörtönzött társaik szabadon engedését. Akkor a hadsereg kommandója megrohamozta az épületet, és valamennyi lázadót megölte. Életét vesztette egy túsz is.

Polay a letöltött éveket figyelembe véve, elvileg 2023-ban szabadulhat. Helyettesét, Miguel Rincónt, akit egy 1995-ös, a limai parlamentben megkísérelt túszszedő akció közben fogtak el, ugyancsak 32 évre ítélték, a többiek 18-28 év közötti börtönbüntetést kaptak.

Polayt már 1989-ben elfogták, de egy év múlva egy nagyszabású börtönkitörés során megszökött. 1992-ben újra elfogták, egy katonai bíróság életfogytig tartó börtönre ítélte, de 2003-ban a perui alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet, mert a testület szerint az azóta megbukott Alberto Fujimori által létrehozott titkos katonai bíróságok alkotmányellenesek voltak. A múlt pénteken több mint 110 művész, politikus, társadalomtudós és más híresség aláírásával a helyi La Republica című lapban petíció jelent meg, amely kegyelmet kért Polay számára, arra hivatkozva, hogy a gerillavezérrel embertelen módon bántak a börtönben több mint 10 évig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom