Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

3,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Ez év január elsejétől az ez előtt megállapított nyugdíjak 3,1 százalékkal emelkednek - jelentette be Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havonta 28 500 forint marad. Aki saját jogú és özvegyi nyugdíjra is jogosult, az mindkettőt 3,1 százalékkal növelve kapja.

A rokkantsági minimális nyugdíjak sem emelkednek, s marad 24 250 forint az árvaellátás legkisebb összege is.A nyugdíjakat a posta a fővárosban és a nagyobb városokban január 14-én, a kisebb településeken 16-án kezdi kifizetni, a bankszámlákra 12-én utalják az ellátást. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mindenkinek levelet küld, amelyben személyre szólóan értesíti arról, mennyi nyugdíjat kapott tavaly, és ez hogyan változik 2009-ben. A parlament döntése már ismert arról, hogy a nyugdíjkorrekció és a 13. havi ellátás rendje idén megváltozik. A régebben nyugalomba vonultak ellátásának felzárkóztatását január helyett szeptemberben hajtják végre.

A 13. havi nyugdíjat pedig az öregségi jogcímben csak a 62. évüket betöltöttek kaphatják és legfeljebb 80 ezer forintot. Az életkori szigorítás nem érinti a rokkantsági, baleseti és a hozzátartozói nyugdíjakat. Némi zavar tapasztalható az előrehozott és a korengedményes nyugdíj körül - derült ki Barát Gábor szavaiból. A korengedményes ellátásról a munkáltató és a munkavállaló állapodik meg, s feltétele a betöltött 57. életkor és legalább 37 év szolgálati idő. Nők eddig nem részesülhettek ebben, mert náluk a legkorábbi nyugdíjbavonulási életkor is 57 év volt. Mostantól nincs különbség a nemek között. Az előrehozott nyugdíjat január elsejétől a legalább 59 éves nők és 60 éves férfiak kérhetik, akiknek legalább 40 év szolgálati idejük van.

Eddig a nők 57 éves korukban kérhették az előrehozott nyugdíjat, és mindkét nemnél elegendő volt 38 esztendő munkaviszony, amelybe 2008 végéig a gyerekek számát is be lehetett számítani. A legkomolyabb szigorítás azonban az, hogy mostantól az előrehozott nyugdíjhoz meg kell szüntetni a munkaviszonyt. Később el lehet menni dolgozni, de felszámolják azt a helyzetet, amelyben valaki marad ugyanabban a munkakörben és megkapja mindkét javadalmazást. Ettől az intézkedéstől az előrehozott nyugellátás csökkenését várják, s nyomában azt, hogy a nyugdíjak jelenlegi 57 év körüli korcentruma növekedni fog.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. január 10. 16:08
    „Még meg sem kapták a nyugdíjasok már a ( gátlástalan áremelők és a spekulánsok) tolvajaik el is lopták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra magyar érme lett az év érméje

Újra a magyar érme győzött az év érméje internetes szavazáson. Az ezüstből készült 5000 forintos a… Tovább olvasom