Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

30 napot kapott Irán az urándúsítás felfüggesztésére

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét, és ezzel először sürgette közvetlenül Teheránt, hogy oszlassa el azokat a gyanakvásokat, amelyek szerint nukleáris fegyver előállítására törekedne.
Az erről szóló nyilatkozatot a 15 tagállam egyetértésével konszenzusos alapon szerdán hozta meg a testület, amely egyben felkérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a megadott időpont letelte után tegyen ismét jelentést a BT-nek, hogy Teherán engedelmeskedett-e az egyelőre még nem kötelező jellegű felszólításnak.

A dokumentum elfogadása előtt heves vita zajlott a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam képviselői között. Végül is Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok több engedményt is tett Oroszországnak, illetve Kínának, amelyek a lehető legenyhébb hangvételű nyilatkozat mellett kardoskodtak. Mindazonáltal a dokumentum szerzői kifejezték azt a nemzetközi meggyőződést, hogy Iránnak teljesítenie kell a NAÜ igazgatótanácsának óhaját, valamint az atomsorompó-szerződésben foglaltakat.

Megfigyelők szerint a szöveg végleges változata Moszkva és Peking kéréseinek nyomán jóval enyhébb lett, mint a három héttel ezelőtt készült nyilatkozattervezet volt. Így például kimaradt az a kitétel, amely előbb nyíltan, majd burkoltan arra figyelmeztetett, hogy az iráni atomprogram fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. A brit, a francia és az amerikai fél megelégedett azzal a megfogalmazással, hogy a BT-nyilatkozat "nyomatékos üzenet" Irán számára, és Teheránnak "meg kell hajolnia a NAÜ követelései előtt".

A világszervezet New Yorki-i székhelyén dolgozó diplomaták egyelőre még nem tudták megjósolni, hogy mi történik akkor, ha Irán az elkövetkező hónapban figyelmen kívül hagyja a BT nyilatkozatát, de szerintük a berlini tanácskozás egyik napirendi pontja éppen az lesz, hogy ebben az esetben a testület milyen újabb lépést tegyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

arsenal-diadal, juve-bánat

A Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutásért vívott mérkőzések első körében az Arsenal magabiztosan… Tovább olvasom