Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

30 milliós SZJA csalás lezárása

Sikeres nyomozás lezárásaként, vádat emelt az ügyészség egy jól szervezett, SZJA csalásra specializálódott csoport ügyében, melyet a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Nyomozó Hivatala leplezett le az APEH feljelentései alapján.

Az elkövetőket még 2008. júliusában, egy nagyszabású akció keretében sikerült kézre keríteni, a csoport vezetőjét az illetékes bíróság, az elfogást követően 2009. április végéig előzetes letartóztatásba helyezte.

Az eset pikantériája volt, hogy a csalássorozat értelmi szerzője hajléktalanokat használt fel arra, hogy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget alapítsanak, mely keretein belül hozzáférhetett más gazdasági társaságok által foglalkoztatott magánszemélyek adataihoz.

250 adózó személyi adatait felhasználva valótlan tartalmú, ismeretlen személyek által aláírt SZJA bevallásokat nyújtottak be különböző APEH igazgatóságokhoz, megjelölve bennük az adóelőleg-visszatérítés jogcímét, mely persze alkalmanként és személyenként soha nem haladta meg a 100.000 forintot.

A csoport vezetője ezután több banknál nyittatott bankszámlát a hajléktalan személyekkel, melyekre az adó kiutalását kérte, majd a folyószámlákhoz tartozó kártyákkal bankautomatáknál vette fel a pénzt.

A csalássorozat kitervelője összesen 30 millió forintot kívánt jogosulatlanul felvenni, melyből az APEH 20 millió forintot utalt ki, majd a bevallások hamis voltát észlelve a többi kiutalás megtagadta.

A bejelentetett polgári jogi igények biztosítására a bíróság a bankszámlák zár alá vételét rendelete el.

A csoport vezetőjét és a megvalósításban közreműködő négy hajléktalan személyt - mint bűnsegédeket - gyanúsítottként vonta felelősségre a pénzügyőrség jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, melyet a törvény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2010. március 06. 07:36
  „4. Na, Te is beugrottál abba, amibe én! Csak én már rájöttem, hogy tévedtem! Vagy mégsem?”
 • 4. elihu 2010. március 04. 15:09
  „Nem semmi. A zsiványok a semmire is vissza tudnak igényelni ekkora összegeket ellenörzés nélkül, a tisztességes pontosan adózó cégeknél meg még a fiókokba és az ágy alá is benéznek mielőtt utalnak. Hát ilyen is csak Magyarországon van.”
 • 3. Imcsi 2010. március 03. 12:59
  „Az előbbit visszavonom, mert rájöttem, félreértettem valamit!”
 • 2. Imcsi 2010. március 03. 12:56
  „Biztos én vagyok a hülye, de visszaigényelni nem csak abból lehet ami már be volt fizetve?”
 • 1. hehe08 2010. március 02. 22:02
  „ennyire összeszervezni a dolgot......
  nem semmi.....
  ne bűntessék, vegyék fel tanácsadónak az értelmi szerzőt! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a tél: hózápor és fagy jöhet!

A következő napokban a Brit-szigetektől kissé nyugatra kialakuló magas nyomású rendszer hátoldalán… Tovább olvasom