Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

30 %-kal megnőtt a mentősök hőség miatti riasztása

Harminc százalékkal megnőtt a mentősök hőség miatti riasztása kedden; szokatlanul sok fiatalt is kezelésbe kellett venniük az orvosoknak - közölte az Országos Mentőszolgálat budapesti mentésvezetője.
Az átlagosnál 30 százalékkal több helyszínre kapunk riasztást ezekben az órákban, 15 óráig csak a hőség miatt 38 esetben kellett a mentősöknek helyszínelniük - mondta el Szívós Antal. Hozzátette: zömmel szív- és érrendszeri betegekhez hívnak orvost, de feltűnően sok a fiatal is azok között, akiket el kellett látni a mentőknek. A mentésvezető megjegyezte: munkahelyeken, bevásárlóközpontokban és buszmegállókban különösen gyakori a rosszullét.

A mentőszolgálat munkatársai felkészülten várják a további napok hőség okozta feladatait, mintegy 200 tartalék mentőautó áll készenlétben, vagyis csaknem mindegyik mentőállomáson használatba állható egy plusz jármű - közölte Szívós Antal.

Egyelőre nem okoz fennakadást a hőség a BKV-nál:

Egyelőre nem okoz komoly fennakadást a fővárosi tömegközlekedésben a hőség, a villamossíneket locsolják - közölte a BKV fődiszpécsere kedden az MTI-vel.

A hőség miatt locsolni kell a villamossíneket, komolyabb akadály egyelőre nincs - mondta Fehérvári Tibor. A hőmérséklet délután 34 és 39, késő este 27 és 32 fok között alakul.

A BKV is csatlakozott a vízosztási programhoz

A harmadfokú hőségriadó életbe lépésével a BKV Zrt. forgalmas megállóiban keddtől ivóvizet oszt a hőségtől szenvedő utasoknak.

Frissítőt osztanak a Ferenciek terei autóbuszmegállóban, a Blaha Lujza téren a 4-es és 6-os villamosok megállójában, valamint a Moszkva téren szintén a nagykörúti villamosok megállóhelyén - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közlés szerint a napi 3.000 tasak fél literes ivóvizet a Fővárosi Vízművekkel közösen biztosítja a társaság a közösségi közlekedést választók számára. Az utasok 15.00 és 18.00 óra között kaphatnak zacskós vizet a BKV logójával ellátott pólóban és baseball-sapkában dolgozó munkatársaktól.

A fővárosban a polgári védelem és a vízművek a nagy meleg beköszönte óta oszt ivóvizet elsősorban az autósoknak és a gyalogosoknak.

Az autópályák is krízistervet készítettek a hőségriadó idejére

A hőségriadó ideje alatt az autópályákon kialakuló dugók kezelésére közös krízistervvel rendelkezik az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., a rendőrség és a tűzoltóság - mondta Winkler-Virág András az ÁAK Zrt. szóvivője. Közölte: a kialakult torlódás helyszínén azonnal megkezdődik a rendőri forgalomirányítás, és a zacskós víz kiosztása.

A szóvivő kitért arra, hogy az autópálya "módosított bitumen" szerkezete a jelenleg tapasztalt extrém időjárásnak is ellenáll. Ennek ellenére az autópálya ellenőrei naponta 4 alkalommal vizsgálják az útszakaszokat. Hozzátette, hogy az autópályán dolgozók, védőruházatot és megemelt vízadagot kapnak az érintett időszakban.

Nem készülnek vízkorlátozásra a fővárosban

Nem készülnek vízkorlátozásra Budapesten - közölte Sándor Zsolt, a Fővárosi Vízművek Zrt. szóvivő-helyettese.

A hőség miatt naponta 15-20 százalékkal nagyobb a vízfogyasztás mint az átlagos napokon, a kánikulában körülbelül 700 ezer köbméter víz fogy el naponta - mondta el Sándor Zsolt. Hozzátette: a Fővárosi Vízművek kapacitása napi 900 ezer köbméter, így nincs szükség vízkorlátozás bevezetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székrekedés mint egészségügyi probléma

A normális székelési szokások különbözőek. Egyes személyeknél a napi 2–3-szori székürítés sem… Tovább olvasom