Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A készítmények szabadárasak lesznek, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny várható.
Ezen készítmények némelyikénél elképzelhető azonban, hogy a megszokottól kisebb kiszerelésben és csökkentett hatóanyaggal kerül az üzletek, benzinkutak polcaira - mondta Horváth Ágnes szakállamtitkár.

A minisztériumban kedden egyeztetés zajlott a hiper- és szupermarketek, drogérialáncok és üzemanyag-értékesítő cégek képviselőivel a vény nélkül megvásárolható gyógyszerek patikán kívüli árusításának lehetőségéről, illetve arról, hogy a különböző cégek az árusítást hogyan képzelik el - a szigorú szabályok betartása mellett. A készítmények patikán kívüli árusítására a nemrég elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény ad lehetőséget januártól.

A készítmények szabadárasak lesznek, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny várható - tette hozzá a szakállamtitkár.

Az Agip Hungária Zrt. non-oil vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: bíznak abban, hogy a lakosság ezzel a lehetőséggel jól jár. Erdélyi Tamás nem tudott arra pontos összeget mondani, hogy mennyi költségráfordítást igényel a vállalatnak az, hogy januártól gyógyszert is forgalmaznak majd. Elmondta azt is, fél év múlva, de inkább egy év múlva lehet majd felmérni, melyek azok a készítmények, amelyeket a kútnál keresnek az emberek. A készítmények árával kapcsolatban elmondta: "tisztességes" árrést fognak megállapítani, és véleménye szerint nem lesznek drágábbak a készítmények, mint a patikákban, és követik majd a konkurrens cégek árpolitikáját is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a betegtájékoztatásra helyezte a hangsúlyt. Véleménye szerint a patikán kívüli gyógyszerárusítással a kistelepülések járnak majd jól.

Dezső Antal, a Gyógyszerfutár Kft. vezetője szerint nem politikai kérdés a gyógyszerek patikán kívüli árusítása. Igény van ezekre a szolgáltatásokra, így a Gyógyszerfutár szolgáltatásaira is, azonban a kft.-től vényre kiadható gyógyszer is rendelhető - jegyezte meg.

A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint nem megoldott a gyógyszerbiztonság, mivel nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételek a patikán kívüli árusításhoz.

"A múlt héten elfogadott törvény szerint ugyanis nincs sem szakmai, sem személyes garancia a gyógyszerbeszerzés és -tárolás biztonságos körülményeinek megteremtésére, nincs garancia az alkalmazáshoz szükséges szakértelem biztosítására" - áll a kamara közleményében.

Horváth Tamás, a köztestület elnöke szerint "súlyosan elhibázottnak" tartják az árusítást lehetővé tevő törvényt, ezért a kamara átgondolandónak tartja a patikán kívül forgalmazás feltételeit. Az Egészségügyi Minisztérium nem a betegek, az egészségügyi szakma érdekét képviseli, és nem a gyógyszerbiztonságot tartja szem előtt, hanem a kereskedők, az üzleti befektetők "pártján áll".

Horváth Tamás kamarai elnök közleményében emlékeztet arra, hogy mintegy 300 ezer ember tiltakozott aláírásával a gyógyszerek patikán kívüli árusítása ellen.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázár és támogatás

A lakosság kétharmadát érinti majd a gáz- és távhőár-emelkedés ellensúlyozására kérhető támogatás. Nem mindegy, hogy a minimális 61, vagy az egyelőre maximálisnak tűnő 100 forintot fizetjük január elsejétől a gáz köbméteréért. A támogatás igényléséhez minden háztartás kap majd egy űrlapot, de már honlapunkról is letölthetők az űrlapok >> Tovább olvasom