Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

28 milliárd forint lehet a magyar filmgyártás idei bevétele

A tervezett közvetlen magyarországi filmgyártási költség az idén már négymilliárd forinttal meghaladta a tavalyi egész éves 24 milliárd forintot. Így várhatóan ismét kiugróan eredményes esztendőt zár 2007-ben a filmipar.
A Filmiroda július 20-áig összesen 208 produkciót vett nyilvántartásba, amelyek gyártására 28,3 milliárd forintot fordítanak majd alkotóik, míg tavaly egész évben 263 film készítésére költöttek el 24,1 milliárdot. Tavaly egyértelműen a magyar filmek húzták a filmgyártást, az idén viszont a magyar részvétellel készülő koprodukciók ugrottak meg jelentősen, csaknem tízmilliárd forinttal. Eddig 17 koprodukciót regisztráltak, amelyek készítésekor várhatóan 13 milliárd forintot költenek el Magyarországon.

A magyar gyártású filmek tavalyhoz képest szintén jól állnak: előállításuk költsége júliusig már szinte elérte a tavalyi egész éves 13,7 milliárd forintot.

A bérmunkában készülő produkciókból eddig négyet vett nyilvántartásba a Filmiroda, 2,1 milliárdos költéssel, azonban ez még legalább 10 milliárddal kiegészül a már Magyarországon lévő, de még nem regisztrált filmekkel. Ezek közé tartozik - mintegy 7 milliárdos költéssel - a jelenleg a Korda Sándor Filmstúdió már átadott négy műtermében forgatott Hellboy második része. A 72 millió dolláros büdzséjű filmet az Universal Pictures gyártja, rendezője az Oscar-díjas Guillermo del Toro.

A magyar filmipar legutóbb 2004-2005-ben növekedett kiugró mértékben, amikor már érezhetővé vált a filmtörvény és az adókedvezmény-rendszer bevezetésének kedvező hatása. (Akkor 6,5 milliárdról egy év alatt 21,1 milliárdra ugrott a költés.) A külföldi gyártókat elsősorban a 20 százalékos adókedvezmény vonzza hazánkba, aminek igénybevételével visszakaphatják az itt elköltött pénzük egyötödét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világzene, korlátok nélkül

Tovább olvasom