Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

26 milliárdot spórolt a gyógyszerkasszán a kormány

Közel 26 milliárd forinttal kevesebbet költött június 30-ig a gyógyszerek támogatására a tb, mint az elmúlt év első felében.
Az idei és a múlt év első negyedévét összehasonlítva kiderül, hogy ötödével csökkent a gyógyszerek dobozforgalma, ez 15 százalékos recept- és betegszámcsökkenéssel járt együtt. Ugyanilyen mértékben mérséklődött a táppénzes napok száma is az összehasonlított időszakokban.

Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője szerint a visszaesés részben indokolható az influenzajárvány elmaradásával is, de a szakember inkább a terápiák változásával magyarázza a változást. A korszerűbb és azonos terápiás értékű gyógyszerekre történő átállás miatt csökkent a megvásárolt dobozok száma, hiszen amíg a régebbi hatóanyagokból naponta több tablettát kellett bevenni, a modern készítményekből elég akár napi egy is.

A legnagyobb mértékben egyébként a kiemelten támogatott orvosságok forgalma mérséklődött. Az OEP szerint ebben közrejátszott, hogy minden doboz után 300 forint térítési díjat kell fizetni a betegnek, így a fogyasztás transzparenssé vált, csökkent a visszaélések számaap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom a vagyongazdálkodási törvényt

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A… Tovább olvasom