Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

26 ezer panellakás újulhat meg

Eddig 534 pályázat érkezett be a Panel-program december 30-ig meghosszabbított pályázatára.

A Panel-program december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igénnyel, 534 pályázat érkezett be, ami 26 573 lakás felújítását jelentheti - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke.
A támogatások odaítéléséről Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter 1-2 héten belül dönt.

A panelprogram támogatási kerete a 2004. évi 1,3 milliárd forinthoz képest az idén 8 milliárd forint, ám ha ennél több lesz az igény, akkor ésszerű határokon belül meg tudják növelni a keretet.  Borsi utalt arra, hogy az idei 8 milliárdos állami keret kiegészül az önkormányzatok és a lakók ugyanekkora hozzájárulásával, így összesen az idén 24 milliárd forintért 40-45 ezer panellakás újulhat meg, csaknem annyi, mint 2001 és 2004 között összesen.

Borsi László közölte, hogy jövőre folytatódik a kormánypanelprogramja, amelynek költségvetési előirányzata nyitott lesz,  tehát lehetőséget ad az összes érvényes pályázat teremtette igény maradéktalan kielégítésére, így 2007-től uniós források is bevonhatók e célra.

A Panel programra a legtöbbet, 96 darab pályázatot Székesfehérvár adott be, 6500 lakás megújítására, 1,3 milliárd forint összegben, a második Szeged 73 pályázattal, 2800 lakással, és 672 millió forint támogatási igénnyel.

A Panel program eredetileg meghirdetett szeptember 30-i beadási határidejének december 30-ra történő meghosszabbítását elsősorban a 20 milliárd forint értékű Panel Plusz hitelprogram ez év augusztus elejei életbelépése indokolta, amelynek segítségével 15 éves futamidővel, 5-6 százalékos kedvezményes kamatozású kölcsönök révén azok a rászoruló lakóközösségek és önkormányzatok is részt vehetnek a panel felújítási programban, akik nem tudnak felmutatni kellő önerőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés volt Kínában

Kínában a legújabb jelentések szerint 14 ember vesztette életét a keleti országrészt megrázó hajnali… Tovább olvasom