Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

250 millióra bírságolták Megdet Rahimkulovot

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 250 millió forintra megbírságolta Megdet Rahimkulovot, mint magánszemélyt, bennfentes kereskedelemre vonatkozó jogszabályok megsértéséért.
A bírságon felül közel 152 ezer forint eljárási költséget is meg kell fizetnie az orosz üzletembernek, aki az egyik legnagyobb magánbefektető a magyarországi tőkepiacon.

A PSZÁF hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak kiderítésére, hogy a BorsodChem részvényekre szóló, 2006. július 7-én közzétett opciós vételi megállapodást és nyilvános vételi ajánlatot megelőzően történt-e bennfentes kereskedelem.

A Megdet Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Firthlion Ltd. ezen a napon jelentette be, hogy opciós megállapodást kötött a tulajdonában lévő több mint 21 millió darab BorsodChem részvény eladására a Kikkolux cégnek, 3000 forintos árfolyamon. A Kikkolux ugyanezen a napon jelentette be nyilvános vételi ajánlattételi szándékát a BorsodChemre 3000 forintos vételáron.

A felügyelet a vizsgálat során megállapította, hogy a Firthlion a részvényopciós megállapodás aláírását megelőző napon 606 ezer darab BorsodChem részvényt vásárolt a tőzsdén 2535 forintos átlagáron.

Az opciós megállapodás és a vételi ajánlat nyilvánosságra kerülése után a BorsodChem részvények árfolyama mintegy 4 százalékkal emelkedett. Megdet Rahimkulov a bennfentes információk nyilvánosságra hozatala előtt kötött üzletével jelentős összegű, a felügyelet számításai szerint 167 millió forint vagyoni előnyhöz jutott.

A bennfentes kereskedelem szabályainak megsértéséért kiszabható bírság 100 ezer forinttól 100 millió forintig, vagy a kimutatható vagyoni előny 400 százalékáig terjedhet.

A felügyelet ebben az esetben a vagyoni előny 150 százalékához közeli összegben állapította meg a bírság összegét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász Lula sikerekről és küzdelmekről

Amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser… Tovább olvasom