Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

23 körzetre koncentrált a két nagy párt

Az MSZP és a Fidesz kampánystratégái 23 körzetre koncentráltak a két forduló között – ezekben Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor személyesen győzködte a szavazókat. Az általuk is ingadozónak vélt körzetek többségében az MSZP vezet. A két forduló között Gyurcsány jóval többet utazott, mint Orbán.
Jóval aktívabban járta az országot az elmúlt két hétben Gyurcsány Ferenc kormányfő, mint legnagyobb riválisa, Orbán Viktor Fidesz-elnök. Míg az MSZP miniszterelnök-jelöltje a két választási forduló között 43 választókörzetet keresett fel, addig a Fidesz vezetője 25 eldöntetlen körzetben kampányolt személyesen. A meglepő eltérésnek nem a két politikus állóképessége közötti különbség az oka: míg az első forduló után Orbán több mint két napig Dávid Ibolyát próbálta szövetségeséül megnyerni, addig Gyurcsány már járta az országot.

A kampányolásra maradó viszonylag szűk időszak miatt Orbán Viktor mindössze 3 olyan körzetbe látogatott el, ahol becslésünk szerint jó eséllyel a Fidesz jelöltje nyer; energiáit a billegő, vagy a még megfordíthatónak vélt körzetekre koncentrálta. Gyurcsány Ferenc ezzel szemben végiglátogatta Heves- és Komárom-Esztergom megye összes választókerületét, bár ott nagy valószínűséggel a koalíció jelöltjei szerzik meg a mandátumok döntő többségét. A kormányfő ezen túl korteskedett még pénzügyminisztere, Veres János és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök mellett is, annak ellenére, hogy ők is befutónak tűnnek.

A FigyelőNet adataiból kiderül: Gyurcsány és Orbán nagygyűlésekkel egyáltalán nem zaklatta Zala megye lakóit, és Fejér, Nógrád, valamint Somogy megyébe is mindössze egyszer látgatott el az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A körzetek ötödére koncentráltak

A 110, még eldöntetlen szavazókörzetből 20 fővárosi, ezekben a két párt első embere külön nem korteskedett. Budapesten Pokorni Zoltán és Nagy Gábor Tamás tűnik biztos fideszes befutónak, míg szocialista riválisánál valamivel jobb eséllyel pályázik az egyéni mandátumra Balsai István és Deák András. A fennmaradó 16 körzetben a koalíciós jelölt lehet a befutó.

A vidéki 90 körzetből 23-at keresett fel a két forduló között Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is. A FigyelőNet becslése szerint ezek közül 12-ben inkább a koalíció jelöltjének van nagyobb esélye a mandátumszerzésre, 7 esetben a Fidesz politikusa esélyesebb az egyenes ági parlamentbe jutásra, míg 4 körzetben annyira szoros a verseny, hogy megjósolhatatlan, ki szerez mandátumot. Vélhetően nem tévedünk nagyot, ha a választások éjszakáján mi is azokra a körzetekre figyelünk, amelyekre a pártok vezetői összpontosítottak: ha fordul az eredmény, annak az alábbi helyeken kell megmutatkoznia először (a körzet megnevezése után az első fordulós adatok alapján befutónak tűnő jelölt neve szerepel).

BARANYA 06 vk. SIKLÓS, Kékkői Zoltán József Fidesz-KDNP
BARANYA 07 vk. SZIGETVÁR, Paizs József MSZP

BÁCS-KISKUN 01 vk. KECSKEMÉT, Nyitray András Fidesz-KDNP
BÁCS-KISKUN 02 vk. KECSKEMÉT, Horváth Zsolt Fidesz
BÁCS-KISKUN 05 vk. KISKUNFÉLEGYHÁZA, Garai István MSZP

BÉKÉS 04 vk. SZEGHALOM, eldöntetlen
BÉKÉS 06 vk. OROSHÁZA, Dancsó József FIDESZ

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 08 vk. eldöntetlen
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 11 vk. SZERENCS, Szabó György MSZP

GYŐR-MOSON-SOPRON 04 vk. MOSONMAGYARÓVÁR, eldöntetlen

HAJDÚ-BIHAR 05 vk. BERETTYÓÚJFALU, Gyula Ferencné MSZP
HAJDÚ-BIHAR 08 vk. BALMAZÚJVÁROS, Tóth József MSZP

PEST 07 vk. MONOR, Dr. Gál Zoltán MSZP
PEST 09 vk. BUDAÖRS, Keller László MSZP
PEST 13 vk. RÁCKEVE, Végh Tibor MSZP

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG 05 vk. BAKTALÓRÁNTHÁZA, Gazda László MSZP
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG 07 vk. KISVÁRDA, Dr. Szép Béla MSZP

TOLNA 01 vk. SZEKSZÁRD, Dr. Braun Márton Fidesz-KDNP

VAS 01 vk. SZOMBATHELY, eldöntetlen
VAS 02 vk. SZOMBATHELY, Hende Csaba Fidesz

VESZPRÉM 05 vk. VÁRPALOTA, Deák Istvánné MSZP
VESZPRÉM 06 vk. VESZPRÉM, Dr. Horváth Balázs Fidesz-KDNP
VESZPRÉM 07 vk. VESZPRÉM, Pál Béla MSZP

Részvétel és átszavazási hajlandóság

Elemzők számára a legnagyobb talányt az MDF első fordulós szavazóinak viselkedése jelentette az elmúlt napokban. Mint korábbi elemzésünkből kiderült, az ő voksaik nélkül a jobboldalnak esélye sincs a jelenlegi koalíció leváltására. Szakértők és közvélemény-kutatók szerint a kis jobboldali párt szavazói meglehetősen bizonytalanok: van, aki úgy véli, hogy negyedük a Fideszre, ötödük az MSZP-re szavaz, míg a többiek vagy a párt induló jelöltjét támogatják, vagy nem mennek el voksolni. Mások szerint az MDF táborának mintegy harmada otthon marad vasárnap, 25 százalékuk a szocialistákra, 40 százalékuk a Fideszre voksol.

Egységesebb a kép az SZDSZ szavazóiról: a második fordulóban is részt vevő szabad demokrata szimpatizánsok 90 százaléka várhatóan az állva maradt szocialista politikusra, tizedük pedig a Fidesz jelöltjére szavaz.

Az első fordulóban szerzett koalíciós előny ledolgozását a Fidesz – az MDF-es szavazatok begyűjtésén túl – a részvételi arány növelésétől remélheti. A pártok intenzív mozgósító kampánya ellenére számos jel mutat arra, hogy nem mennek el többen voksolni, mint két héttel ezelőtt.

Legkorábban vasárnap este 10 körül, legkésőbb április 26-án, a külföldön leadott voksok összeszámlálása után dől el, szerez-e 70 mandátumot a jobboldal és megfordítja-e az első forduló alapján kialakult erőviszonyokat. Másként közelítve: 41 mandátum megszerzésével bizalmat kap-e újabb négy évre az MSZP és az SZDSZ szövetsége.

Bardócz Iván

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom