Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

215 éve halt meg a szendvics atyja

Kétszáztizenöt éve, 1792. április 30-án halt meg Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

A szendvics "felfedezése" 1762-re tehető, körülményei persze mai napig vitatottak. A legismertebb legenda szerint az első szendvicset azért szolgálták fel a lordnak, mert még az étkezés kedvéért sem akart felállni a kártyaasztaltól és az értékes perceket táplálkozásra vesztegetni. Az első szendvics két kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet egy ültő helyében fogyasztott el. Életrajzírója szerint a grófot politikai és tengerészeti feladatai kötötték sokszor napokon, éjszakákon át íróasztalához, ezért találta ki a táplálkozásnak ezt a gyors és laktató formáját. Így ugyanis nem kellett dolgozószobáját elhagynia, étkezését, munka közben is megoldhatta.

Lord John Montagu Sandwich 1718. november 3-án született, iskoláit Etonban, majd Cambridge-ben végezte. Néhány évet utazgatással töltött, majd bekapcsolódott a politikai életbe és elfoglalta helyét a Lordok Házában. 1746-ban Hollandiába utazott és részt vett az osztrák örökösödési háború lezárását előkészítő tárgyalásokban. 1753-ban az Admiralitás Els? Lordja, vagyis haditengerészeti miniszter lett. Sok legenda kering már ekkor hírhedtté vált korrupciós ügyeiről és az angol radikális újságírás atyjának nevezett John Wilkes elleni hadjáratáról, rendszeres látogatója volt a politikai, vallási és erkölcsi botrányairól híres-hirhedt Hellfire Klubnak. A gróf politikai tevékenységét John Gay Koldusopera című darabjában állította pellengérre, leleplezve, hogy a fennkölt álarc mögött a politikai és üzleti életet ugyanolyan törvények mozgatják, mint a közönséges rablóbandákat.

1770-ben államtitkárrá választották, majd Lord North miniszterelnöksége alatt (1770-1782) ismét az Admiralitás Els? Lordja lett. Kezében tartotta a haditengerészet teljes gépezetét, és kiterjedt összeköttetései voltak a Kelet-India Társasághoz is, hivatali ideje alatt saját politikai pártja érdekeinek rendelte alá a haditengerészet ügyeit.

Családi életét tragédiák kísérték. 1740-ben nősült meg, de felesége egyetlen fia születése után megőrült. A boldogtalan férj később mégis felhőtlen boldogságra lelt a tehetséges operaénekesnő Martha Ray oldalán, akitől számos gyermeke született. 1779-ben újabb tragédia sújtotta, amikor második feleségét egy féltékeny rajongója házuk lépcsőjén meggyilkolta.

Nevét a szendvicsen kívül a Sandwich-szigetek is őrzik. A lord ugyanis elkötelezett és lelkes támogatója volt James Cook második és harmadik felfedező útjának, pénzügyi támogatást és felszerelést biztosított a kapitánynak. Cook 1775-ben elsőként hajózta körül az Antarktiszt és fedezte fel a Dél-Georgia és a Sandwich-szigeteket, majd 1778-ban a régen keresett észak-nyugati átjáró után kutatva megpillantotta a Hawaii-szigetek központi csoportját, melyet Sandwich-szigeteknek nevezett el, s legfőbb támogatójáról nevezte el az alaszkai Montagu-szigeteket is. Lord Sandwich haditengerészeti pályafutását 1782-ben fejezte be, ezután visszavonult a politikától, s életének hátralevő részét teljes egészében a zenének szentelte.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keira a fenekét szégyelli

Noha nemrég még anorexiával vádolták, a szépséges brit Keira Knightleynak saját bevallása szerint… Tovább olvasom