Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

211 milliárd már a spájzban van

Összesen 211 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek a csatlakozás óta a hazai pályázók.
 Ebben az évben várhatóan hatvan körüli pályázatot írnak ki európai uniós forrásokra, legkésőbb március végéig. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal azt ígéri, hogy egységesebb, átláthatóbb, a tavalyinál sokkal inkább pályázóbarátabb lesz a rendszer.
211 milliárd forint már a spájzban van – összesen ennyi európai uniós támogatást ítéltek meg a hazai pályázóknak a csatlakozás óta. A megyébe tavaly novemberig 1 milliárd 332 millió forint érkezett. Idén újabb hatvan pályázatot írnak ki.

Bár korábban sokan féltek attól, hogy Magyarország képtelen lesz felhasználni a 2004–2006-ra előirányzott 675 milliárd forintot, ma már látszik, hogy ezzel várhatóan nem lesz probléma. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) összesítése szerint január 5-ig 4670 pályázó összesen 211 milliárd 635 millió forintot nyert, ami azt jelenti, hogy a teljes keret csaknem egyharmadát, 31,35 százalékát már lekötötték – azaz mintegy 70 százalékot kell elkölteni nem egészen két esztendő alatt. Kis szépséghiba, hogy eddig 924 milliárd forintra érkezett igény, ami másfélszer több, mint a teljes keret.

Magyarország európai uniós csatlakozásával megnyílt a lehetőség arra, hogy a korábbinál jóval több pénzt szerezzenek meg a hazai pályázók Brüsszeltől. Támogatáshoz öt kalapból, azaz úgynevezett operatív programból lehet hozzájutni: az agrár- és vidékfejlesztésiből (AVOP), a gazdasági versenyképesség fejlesztését célzóból (GVOP), a humánerő-fejlesztésiből (HEFOP), a regionális fejlesztésiből (ROP), valamint a környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztésiből (KIOP). Az egyes kategóriák között nagyok a különbségek: a KIOP-pénzek 55 százaléka már elfogyott, miközben a SAPARD- program helyébe tavaly ősszel lépő AVOP-nál ugyanez az arány csak 0,36 százalék.

A támogatás megítélése és a pénzek kifizetése persze nem ugyanaz, miután a jogos összegeket a megvalósítás után folyósítják. A szerződéssel lekötött összeg jelenleg 59 milliárd 164 millió forintra rúg, amiből mindössze 5 milliárd 66 millió forintot utaltak át a nyerteseknek. A pályázatokra egyébként ha nem is az egész ország, de nagyon sokan mozdultak rá. Január 5-ig 16.243-an adták be elképzeléseiket, s a január 5-i adatok szerint közülük 4670-en a támogatottak között szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik pályázó nyert.

Az NFH honlapján (www.nfh.hu) valamennyi támogatott szerepel, igaz, az adatsor a tavaly november 16-i állapotot tükrözi. A Kisalföld számítása szerint addig 80 megyei pályázó nyert. Nekik összesen 1 milliárd 332 millió 776 ezer forintot ítéltek oda. A sikerrel járók közül a legtöbben (50-en) győriek, nyolcan mosonmagyaróváriak, hárman-hárman csornaiak és soproniak, ketten pedig mosonszolnokiak. További 14 településen egy-egy nyertes van, 163-on pedig egy sem. A rekorder a győri Széchenyi István Egyetem, amely 400 millió forintot kapott járműipari, elektronikai és logisztikai kooperációs kutatóközpont létesítésére, míg a legkevesebb (80 ezer forint) a szintén győri Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.-nek jutott HACCP-rendszer bevezetésére.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almás-fahéjas muffin

Nagy divat a könnyen és gyorsan elkészíthető édesség, a muffin. Íme, egy télies változat!  Tovább olvasom