Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

20 milliárd forintos lehetőség

Győr-Moson-Sopron - A foglalkoztatottak száma a nyugat-dunántúli régióban mintegy 10 ezerrel csökkent az év első negyedévében, a regisztrált munkanélküliek 18 ezer körül vannak. A következő uniós program a kis- és középvállalkozások számára 20 milliárd forintos lehetőséget jelenthet.


A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket összefogó Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója, Kiss Ambrus szerint a munkaerő-piaci helyzet nagyon nehéz, 80 év után a legmélyebb világgazdasági válságban vagyunk.

– Ez a válság már a reálszférában tombol, az exportra dolgozó ipar a legnagyobb kárvallottja Magyarországon is, azon belül a mi régiónkban, így Győr-Moson-Sopron megyében is. Az év első negyedévében az ipari teljesítmény mintegy húsz százalékkal csökkent a régióban. Érdekes, hogy márciusban Győrben ötvenszázalékos volt a növekedés a februári bázishónaphoz képest – válaszolta a Kisalföld megkeresésére Kiss Ambrus.

A főigazgató szerint az ipari válság hatására a munkanélküliség is jelentősen nőtt. S a helyzet tovább romolhat.

– A válság lassan a második szakaszába ér, amikor a fúziók kapcsán átrajzolja a világ ipari térképét. Országokban és régiókban, de telephelyeken is. Példa rá a General Motors átalakulása. Kérdéses, hogy ha az Opel európai vállalata önálló lesz, akkor ki lesz a tulajdonosa, az mit fog csinálni. A szentgotthárdi motorgyáron kívül a régióban meglehetősen széles a beszállítói kör, ennek megfelelően gyűrűzik a probléma – magyarázta Kiss Ambrus.

A másik veszélyt abban látja a főigazgató, hogy az ipari foglalkoztatáscsökkenés kisebb volt, mint a termeléscsökkenés. Ezért nyomás van a vállalkozásokon a racionalizálásra.

– Ugyanakkor arra is lehet számítani, hogy a második szakasz jó helyzetbe hoz bennünket.

Ha azok maradnak felül, akik  Magyarországról szereznek be termékeket, szolgáltatásokat, akkor az bennünket jobb helyzetbe is hozhat. - mondta Kiss Ambrus főigazgató.

Kiss Ambrus főigazgató – De ne induljunk ki jobb forgatókönyvből. Az első negyedévben tízezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a régióban, a regisztrált munkanélkülieké jelenleg tizennyolcezer körül van – tudtuk meg Kiss Ambrustól.

A kormány intézkedéseiről a főigazgató elmondta, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 6 milliárdos programjával kapcsolatban megvan a döntés, a támogatás 20 százalékát sikerült megszerezni a régiónak. Emellett 10 milliárd forintos programról folyik a döntés-előkészítés, ebből 7–800 millió forint között van, ami a régióba kerülhet.

– A munkaügyi tanács véleményét fel kell használni a következő uniós programnál, amelynek a pályázatát már kiírták. Ez a kis- és középvállalkozások számára húszmilliárd forintos lehetőséget jelenthet. A program eléggé bonyolult, a munkaügyi központ vállalja az együttműködést a pályázat elkészítésében – mondta végül Kiss Ambrus.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk a két határon

Győr-Moson-Sopron - Megyénkből nyolc helyen kelhetünk át autóval a szomszédos államokba: kettőn… Tovább olvasom