Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

20 ezerrel is csökkenhet a tanárok száma

Becslések szerint néhány év alatt húszezerrel is csökkenhet a pedagógusok száma az általános és középiskolákban. A kistérségi iskolakoncentrálás, a régi-új nyolcosztályos gimnáziumokról a négyosztályosokra való áttérés, valamint a népességcsökkenés is leépítéseket vonhat maga után.
Halász Gábor, az Országos Közoktatási Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: helyi döntések alapján várhatók a tíz százalék körüli leépítések, amelyeket a demográfiai viszonyok és a szabályozási környezet, ezen belül például az óraszámemelések határoznak meg. Ezek az intézkedések részben lehetővé teszik, részben rákényszerítik a fenntartókat és az intézményeket arra, hogy a jelenleginél kevesebb oktatóval dolgozzanak tovább.

Szeptembertől még változatlan marad ugyan a pedagógusok kötelező óraszáma, plusz két felzárkóztató vagy tehetséggondozó foglalkozás tartására azonban már kötelezhetik az iskolák a tanáraikat. Jövőre már két kötelező tanórával rónak majd több munkát a pedagógusokra, bár nem ez lesz a létszámleépítések egyedüli oka.

A kistérségi iskolakoncentrálás, a régi-új nyolcosztályos gimnáziumokról a négyosztályosokra való áttérés, valamint a népességcsökkenés is leépítéseket vonhat maga után - mondta a lap kérdésére Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A pedagógusok egy részét nyugdíjazni fogják, átmeneti korkedvezmény is elképzelhető. Azok a tanárok, akik addigra elérik a törvényben meghatározott munkaévek számát, végkielégítéssel mehetnek el.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Alkotmánybírósághoz fordult a pedagógusok elbocsátásának és kötelező óraszámemelésének ügyében. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke szerint az elbocsátás várható következményeiről semmiféle hatásvizsgálat nem készült, holott ilyen változtatások esetében ezt a törvény előírja.

A Magyar Hírlapnak elmondta: a kormány felkérésük ellenére sem volt hajlandó érdemi tárgyalásokba kezdeni. "A várható bérezés nem lesz arányban a pedagógusok által végzett munka idejével és minőségével, s ezzel csaknem évi százezer forintos bérkiesést okoznak a tanároknak" - tette hozzá.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban azt mondták: nincsenek információik elbocsátásokról, mert a pedagógusok foglalkoztatásának tanévkezdeti változásait az intézményvezetők nem jelentik be a minisztériumnak.

hirado.hu/Magyar Hírlap

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gízai piramisokhoz költöztetik II. Ramszesz szobrát

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas… Tovább olvasom