Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

2012-re kerülhet bevezetésre az euró Csehországban

Csehország 2012. január 1-jén térhetne át az euró használatára - véli Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter. Kalousek a Lidové Noviny szombati kiadásában közölt interjúban elmondta, hogy márciusban a kormány elé terjeszti az euró csehországi bevezetésének nemzeti tervét.
Csehország 2012. január 1-jén térhetne át az euró használatára - véli Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter. Kalousek a Lidové Noviny szombati kiadásában közölt interjúban elmondta, hogy márciusban a kormány elé terjeszti az euró csehországi bevezetésének nemzeti tervét. "Úgy vélem, hogy ebben a nemzeti tervben az euró bevezetésének dátumaként 2012. január 1. szerepelhetne" - jelentette ki a miniszter. A cseh kormányzat már tavaly ősszel lemondott arról, hogy az eurót az eredeti elképzeléseknek megfelelően 2010-ben vezessék be. Tekintettel a közkiadások magas hiányára ez a dátum már nem tűnt reálisnak.

Több pénzügyi szakértő ezután úgy nyilatkozott, hogy a az euró csehországi bevezetésének reális dátuma 2012 vagy 2013 lehetne. Mirek Topolánek miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a kormány márciusban dönt az euró bevezetésének tervezetéről.

"Mindenképpen azt szeretném, ha a tervezet az euró bevezetésével kapcsolatban pontos időpontokat tartalmazna. Jelenleg csak az világos, hogy a 2010-es dátum már esett" - szögezte le Kalousek.

Az Európai Bizottság rendszeres évi értékelő jelentésében tavaly ősszel rámutatott, hogy Csehország az euró bevezetéséhez szükséges négy kritérium közül egyelőre csak kettőt teljesít. A legnagyobb probléma a közkiadások magas deficitje, amely az idén várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékát fogja kitenni.

Az euró bevezetéséhez a hiányt a GDP három százaléka alá kell csökkenteni. Brüsszel elemzése szerint a hiány részben a gazdasági átalakításnak és a banki reform finanszírozásának a következménye. Tény azonban, hogy a cseh kormányzat a gyors gazdasági növekedést nem használta ki a közkiadások rendbetételére, mutatott rá az Európai Bizottság.

"Sajnos nemcsak az igaz, hogy a költségvetés nagyobb bevételeit nem használtuk ki a pénzügyek gyorsabb stabilizációjára, hanem még az is, hogy a választás előtt túlzóan költekeztünk" - jelentette ki január elején Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank vezérigazgatója a Mladá Fronta Dnesnek adott interjújában.

Tuma szerint a közkiadások hiányának három százalék alá csökkentése nem lehet probléma. "Ez csupán politikai akarat és megegyezés kérdése" - vélte a jegybank elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laurencz László:

– Becsülettel helytálltunk, minden dicséretet megérdemel a csapat. Tovább olvasom