Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 5.

2010. szeptember 20. - Az Orbán-kormány május 29-i hivatalba lépése óta első alkalommal rendezték meg az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését.

2010. október 3. - A helyhatósági választásokon is a Fidesz-KDNP pártszövetség aratott elsöprő győzelmet. Budapesten a Fidesz-KDNP által támogatott Tarlós Istvánt választották főpolgármesterré, a fővárosi és az összes megyei közgyűlésben is a Fidesz-KDNP szerzett többséget, a megyei jogú városok közül csak Szegeden választottak szocialista polgármestert. A voksolással együtt több népszavazást tartottak és megrendezték a kisebbségi önkormányzatok választását is.

2010. október 4. - Szili Katalin kilépett az MSZP parlamenti frakciójából, mert az újonnan létrejött Szociális Unió pártjának elnökévé választották.

2010. október 4. - Tíz halottat követelő katasztrófa történt: Ajka közelében átszakadt a Mal Zrt. zagytározójának fala, a kizúduló több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány vészhelyzetet hirdetett ki, kármentő alapot hozott létre (ebbe soha nem látott szolidaritási akció révén több mint egymilliárd forint gyűlt össze), azonnal megindult a környezeti kármentesítés, a bajba jutottak megsegítése.

2010. október 8. - Orbán Viktor kormányfő Bulgáriába látogatott, ahol a 2011. január 1-jén kezdődő soros magyar EU-elnökség fő feladatairól tárgyalt. A miniszterelnök az év végéig tárgyalt a 26 többi EU-tagállam vezetőjével, a keleti partnerországok vezetőivel, az európai parlamenti frakcióvezetőkkel, illetve "minden szereplővel, aki a magyar elnökség alatt valamilyen ügyben befolyással, súllyal bír".

2010. október 12. - Magyarországra, Pécsre látogatott José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

2010. október 11. - Az Országgyűlés elfogadta a honvédelmi törvény módosítását: a "lex Mal" értelmében a jövőben veszélyhelyzet idején az állam felügyelete alá vonható a gazdálkodó szervezetek működése, s a vörösiszap szerencsétlenséget okozó Mal Zrt.-t állami irányítás alá vonták.

2010. október 11. - Létrejött a Médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. A közszolgálati médiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjai november 5-én tették le a hivatali esküt, majd a kuratórium november 18-án megválasztotta a négy közmédium vezetőit.

2010. október 13. - A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.

2010. október 13. - Orbán Viktor kormányfő ismertette a második akcióterv legfontosabb pontjait: november 1-jétől 14 hónapra felfüggesztik a magánnyugdíjrendszerbe folyósított havi 30 milliárd forint átutalását; további válságadókat vezetnek be és felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit. Október 16-án a kormányfő nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát.

2010. október 18. - Orbán Viktor kormányfő a parlamentben ismertette a második akcióterv részleteit. Az Országgyűlés újabb különadók, úgynevezett válságadók bevezetéséről döntött, ezek a távközlési, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik.

2010. október 18. - Az Országgyűlés határozatot hozott a határon túli, magyarok lakta területekre irányuló osztálykirándulások támogatásáról és a nemzeti összetartozás emléknapjának bevezetéséről az iskolákban.

2010. október 22. - Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja; a szerveződést Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök vezeti.

2010. október 25. - Az Országgyűlés elfogadta a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó javaslatcsomagot. A képviselők döntöttek arról is, hogy közös alapba kerül a közmédiumok vagyonának jelentős része, így ingatlanjaik és archívumaik tulajdonosi joga. A képviselők jóváhagyták azt a javaslatot, amely megteremti annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok a következő 14 hónapban tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A szocialista képviselők nem vettek részt a szavazásokon.

2010. október 26. - Alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót az Alkotmánybíróság. Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezután bejelentette: kezdeményezi az alkotmány olyan módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki a testület hatásköréből. November 16-án az Országgyűlés név szerinti szavazással alkotmánymódosítást fogadott el, amelynek értelmében a jövőben az Alkotmánybíróság csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket.

2010. október 30-november 1. - Kínába látogatott Orbán Viktor kormányfő, aki részt vett a sanghaji világkiállítás záróünnepségén, majd tárgyalt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel és kínai üzletemberekkel is találkozott.

2010. november 2. - Az Országgyűlés elfogadta a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt. A médiaalkotmánynak nevezett jogszabály hatálya minden médiumra, így a hírportálokra, internetes újságokra is kiterjed.

2010. november 4. - Bemutatták az egészségügy megmentését célzó Semmelweis Terv vitairatát.

2010. november 4. - Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt őrizetbe vették Benedek Fülöpöt, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkárát.

2010. november 5. - Hat év szünet után rendezték meg Budapesten 19 külhoni magyar szervezet képviselőinek részvételével a IX. Magyar Állandó Értekezletet (Máért).

2010. november 7-9. - Hivatalos látogatást tett Izraelben és a Palesztin Hatóság központjában Martonyi János külügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 4.

Szeptemberben Orbán Viktor kormányfő a Professzorok Batthyány Köre rendezvényén értékelte… Tovább olvasom