Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 4.

Szeptemberben Orbán Viktor kormányfő a Professzorok Batthyány Köre rendezvényén értékelte kormányának száz napos tevékenységét.

2010. július 17. - Felfüggesztette budapesti tárgyalásait és visszatért Washingtonba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, az Európai Bizottság pedig elhalasztotta a Magyarországnak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását. Ez azt jelentette, hogy Magyarország nem jut hozzá a 2008 végén számára megnyitott 20 milliárd eurós hitelprogram fennmaradó részéhez. A kormány ezután többször is világossá tette: nem törekszik újabb hitel-megállapodásra, s tartani akarja a vállalt idei 3,8 százalékos és a jövő évre tervezett 3 százalékos költségvetési hiányt.

2010. július 22. - Az Országgyűlés elfogadta a médiát és hírközlést szabályozó törvénycsomagot. A jogszabály életbe lépése után a közmédiák új struktúrában működnek, s létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Augusztus 10-én Schmitt Pál államfő aláírta a törvénycsomagot, ugyanezen a napon Orbán Viktor kormányfő kilenc évre Szalai Annamáriát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének. Az Országgyűlés szeptember 13-án döntött a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról, ezután megszűnt a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete, ezek feladatait és vagyonát a Közszolgálati Közalapítvány vette át.

2010. július 22. - Az Országgyűlés korlátozta a közszférában kifizethető jövedelmeket és 2010 januárjától visszamenően 98 százalékos adót rótt ki a 2 millió forint feletti végkielégítésekre. A jogszabály két ütemben különadó befizetésére kötelezte a pénzügyi szférát, megszüntette a devizaalapú jelzáloghitelezést, biztosította a szabad párlatfőzés lehetőségét, valamint csökkentette a társasági adót. Miután az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadóra vonatkozó jogszabályt megsemmisítette, november 16-án a képviselők újra elfogadták azt, de a munkavállalók számára 3,5 millió forintban húzták meg a határt, a 2 millió forintos limit az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében maradt hatályban.

2010. július 22. - Az Országgyűlés kilakoltatási moratóriumot rendelt el a fűtési szezon végéig, azaz 2011. április 15-ig.

2010. július 22. - Az Országgyűlés módosította a szabálysértési törvényt: ezután elzárással is büntethetők azok, akik húszezer forintot meg nem haladó értékű lopást, csalást, rongálást követnek el.

2010. július 28. - Vitára bocsátotta a kormány az új Széchenyi Tervet.

2010. július 30. - Nem kapta meg a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a francia Alstom vállalat a budapesti 2-es metróvonalra szánt metrókocsija, ezért október 20-án a BKV felmondta az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést.

2010. augusztus 4-15. - Budapesten, a Margitszigeten rendezték meg a 30. úszó, műúszó, műugró Európa-bajnokságot, amelyen a magyar úszóválogatott 6 arany, 4 ezüst és 3 bronzérmet gyűjtött.

2010. augusztus 6. - Az Országgyűlés Kövér Lászlót, a Fidesz parlamenti képviselőjét választotta meg házelnöknek Schmitt Pál helyébe, aki ettől a naptól az államfői tisztséget tölti be.

2010. augusztus 9. - A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) mind a négy vádlott ügyében vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a romagyilkosságok ügyében. (A 2008-2009-es bűncselekmények során hatan haltak meg, köztük egy gyerek, az elkövetők 55 ember testi épségét veszélyeztették.)
2010. augusztus 12. - Szívátültetést hajtottak végre egy ötéves kisfiún, majd december 8-án egy hatéves kisfiú is új szívet kapott.

2010. augusztus 19. - A kormány elfogadta a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendeletet, az intézmény főigazgatójává szeptember 1-jén Hajdu Jánost nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

2010. augusztus 23. - Az afganisztáni Baglán tartományban támadás érte a magyar erők konvoját, ennek következtében életét vesztette Pappné Ábrahám Judit törzsőrmesternő és Kolozsvári György zászlós (szeptember 7-én), két katona súlyosan megsérült.

2010. augusztus 24. - Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű.

2010. augusztus 30. - Az elmúlt években bezárt falusi kisposták közül elsőként a Veszprém megyei Küngösön nyitották meg újra a postahivatalt.

2010. augusztus 31. - A rendőrség őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatóját, akit a sukorói földcsere ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítanak. A kormány szeptember 23-án hatályon kívül helyezte a Sukoróra tervezett kaszinóprojektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet.

2010. szeptember 7. - Orbán Viktor kormányfő a Professzorok Batthyány Köre rendezvényén értékelte kormányának száz napos tevékenységét.

2010. szeptember 7. - Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos külföldi látogatásán Bécsben tárgyalt.

2010. szeptember 8. - Pécsett átadták az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként mintegy 5,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással épült Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot.

2010. szeptember 14. - Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban részt vett az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről szóló csúcstalálkozón.

2010. szeptember 17. - Az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elmúlt másfél éves gazdálkodásának vizsgálata után hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte az OCÖ elnöke és hivatalvezetője ellen.

2010. szeptember 17-21. - Budapestre látogatott Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma.

2010. szeptember 19-24. - Schmitt Pál államfő részt vett az ENSZ Közgyűlésén és a világszervezet a millenniumi fejlesztési célokról rendezett csúcstalálkozóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 3.

Júniusban az Országgyűlés módosította a Btk.-t. Tovább olvasom