Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 3.

Júniusban az Országgyűlés módosította a Btk.-t.

2010. június 3. - Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni konferencián az államháztartás helyzetéről kijelentette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét". Miután másnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: nem tartja túlzónak Kósa Lajos kijelentését, zuhanni kezdtek a részvényárfolyamok és jelentősen gyengült a forint.

2010. június 4. - Az Országgyűlés emlékülést tartott a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján.

2010. június 6. - Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost neveztek ki Papcsák Ferenc személyében. Miután Papcsák Ferencet az őszi helyhatósági választásokon Zugló polgármesterévé választották, november 3-án Budai Gyulát nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak.

2010. június 6. - Sólyom László köztársasági elnök Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére a Honvéd Vezérkar főnökévé nevezte ki Benkő Tibor altábornagyot Tömböl László vezérezredes utódául. A miniszter a szakmai és a morális válság miatt további személyi változásokat is kezdeményezett a honvédségnél.

2010. június 7. - Az Alkotmánybíróság határozatában részben alkotmányellenesnek minősítette a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló, a parlament által 2009. december 14-én elfogadott, még ki nem hirdetett törvényt.

2010. június 8. - Az Országgyűlés módosította a Btk.-t, egyebek közt bevezetve a "három csapást", visszaállítva a "középmértékes büntetést", s szigorúbb szankciókkal sújtva azokat, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket.

2010. június 8. - Az Országgyűlés elfogadta a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amelynek legvitatottabb pontja szerint a kormánytisztviselőket a jövőben indoklás nélkül lehet felmenteni. Sólyom László államfő 14-én megfontolásra visszaküldte a jogszabályt, amelyet a képviselők 21-én kibővített formában fogadtak el újra, de nem változtattak a kifogásolt ponton.

2010. június 8. - Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta azt a törvényt, amely alapján 2010 őszétől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek.

2010. június 8. - Orbán Viktor miniszterelnök 29 pontos gazdasági akciótervet jelentett be, amelyben szerepel egy új adórendszer egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóval, költségstop az állami és költségvetési intézményekben, az állami szférában a bértömeg 15 százalékos csökkentése, havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafon a költségvetési szférában, beleértve a jegybankot is, a bedőlt hitelek kezelésére nemzeti eszközkezelő létrehozása és a bankadó 200 milliárd forintra emelése.

2010. június 14. - Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

2010. június 18. - Befejeződött a 4-es metró déli alagútjának építése, az alagútfúró pajzs elérte a Baross téri végállomást.
2010. június 28. - Az Országgyűlés 12 évre Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt választotta meg az Állami Számvevőszék elnökévé.

2010. június 28. - Az Országgyűlés elfogadta az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról szóló törvényt. A képviselők július 22-én alkotmánybíróvá választották Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét és Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterét.
2010. június 28. - Az Országgyűlés elfogadta az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást: az alaptörvénybe bekerült a szólás szabadságához való jog és a "közszolgálati médiaszolgáltatás" feladata.
2010. június 29. - Az Országgyűlés Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét, az Országgyűlés elnökét választotta köztársasági elnökké, aki augusztus 6-án váltotta hivatalában Sólyom László államfőt.

2010. július 1. - Orbán Viktor miniszterelnök Hatala Józsefet nevezte ki országos rendőrfőkapitánynak, s változás történt a rendőrség főbb vezetői posztjain is.

2010. július 1. - Szász Károlyt nevezte ki hat évre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökévé Sólyom László köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.
2010. július 2. - Ausztráliában a perthi szövetségi bíróság úgy döntött, mégsem adható ki Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly (Charles Zentai).

2010. július 4. - Újraindult a személyszállítás öt korábban bezárt vasúti szakaszon.
2010. július 5. - Az Országgyűlés módosította a közoktatási törvényt, így 2010 szeptemberétől ismét lehetőség lesz második év végén évfolyamismétlésre utasítani a diákokat, s az intézmények határozhatnak arról, hogy a szöveges értékelést vagy a hagyományos módszert használják-e.

2010. július 5. - Az Országgyűlés törvényben döntött arról, hogy a 2009-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) nem lép hatályba.
2010. július 5. - Az Országgyűlés elfogadta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt.

2010. július 7. - Orbán Viktor miniszterelnök az ellenzéki párt meghívására részt vett a Lehet Más a Politika (LMP), majd július 15-én a Jobbik parlamenti frakciójának ülésén.

2010. július 7. - Philadelphiában egy vízi baleset két ott tartózkodó magyar diák életét követelte.

2010. július 10. - Az MSZP tisztújító kongresszusa Mesterházy Attila alelnök-frakcióvezetőt választotta a párt elnökévé.

2010. július 14. - A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint jogellenesen fogadta be az ORTT azt a frekvenciapályázatot, amelynek eredményeként az FM1 és az Advenio Zrt. konzorciumok üzemeltethetik a korábban a Sláger Rádió és a Danubius Rádió által használt kereskedelmi rádiós frekvenciát. A bíróság ugyanakkor elutasította a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 2.

A 2010. év hazai és magyar vonatkozású legfontosabb eseményei röviden. Tovább olvasom