Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

200 millió árvízi védekezésre

További 200 millió forintot költenek a költségvetésből az árvíz elleni küzdelemre, az eddigi kerettel együtt már összesen 700 millió forintot - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában kedden.

 A tárcavezető közölte: a kormányzat tartalékkerete mindig a rendelkezésükre áll, amit nemcsak az árvíz-mentesítési munkálatokra, hanem a folyók mentén lévő mezőgazdasági területek kármentesítésére kell fordítani. Mosonmagyaróvárnál például egy új víztározót kellett építeni, amivel a várost védik, ugyanakkor ezzel a gazdákat sújtják, mert az ő területeiket árasztották el vízzel.

Mint mondta, a kormányfőt naponta tájékoztatja a Dunán és vízgyűjtőterületén uralkodó állapotokról. A kistérségek védelmi bizottságai összehangolják a jelenleg 800 ember szakmai vezetésével zajló munkálatokat, így a polgármesterek egymás között is meg tudják beszélni a legfontosabb tennivalókat.

Szabó Imre az aktuális helyzetet úgy jellemezte: az apadás a Dunán lassú, ezért van szükség a felső szakaszon még mindig harmadfokú készültségre. Az ausztriai esőzések miatt pedig újabb árhullám várható, amely egy hétig is eltarthat. A legújabb jelentések szerint kedden reggel a Rábán Körmendnél tetőzik az árvíz.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon újabb víztározókat kell építeni, hogy a szélsőséges időjárásból fakadó árvíz ellen jobban tudjanak védekezni a jövőben. Pozitívumként említette, hogy az utóbbi napokban nem volt szükség kitelepítésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprikában és hazai eperben találtak rákkeltő anyagot

Több paprikából és eperből vett mintában találtak a határértéket meghaladó mennyiségben… Tovább olvasom