Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

200 milliárdot szánnak a vidéki kulturára

A következő hat és fél évben 1200-1500 kistelepülésen szeretné segíteni a kormány a helyi kulturális életet összefogó létesítmények fejlesztését. Erre a vidékfejlesztés keretében kétszáz milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre uniós forrásokból.
A kétszáz milliárd forintnyi uniós pénzből elsősorban az úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítását segítenék, mert ez a forma költséghatékony és az ott működő szervezetek által közösen fenntartható-. hangzott el tegnap Nádasdladányban, ahol a felújított új közösségi házban a kulturális és vidékfejlesztési miniszter erről írt alá tárcaközi szerződést.

Gráf József a vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy ebből a körülbelüli kétszáz milliárdos keretből lehet majd pályázni az ötezernél kevesebb lakosú települések számára egyrészt templomok, kisiskolák, népi építészeti emlékek, kis helyi múzeumok felújítására, másrészt mintegy 110 milliárd forint értékben gazdasági fejlesztésekre, melyek a falut működőképessé teszik. Beleértve ebbe turisztikai kínálatbővítést, de akár orvosi rendelők, kisgépjavítók rendbetételét is. Kiemelt cél a meglévő kulturális épületek (például művelődési házak és könyvtárak) felújításával korszerű terek kialakítása, ahol a színjátszókör, a tánccsoport, a kézműves műhely, a népdalkör vagy a helyi hagyományőrző egyesület helyet kaphat. Ezekben az integrált intézményekben lesz lehetőség a nyilvánosan használható informatikai és kommunikációs infrastruktúra kiépítésére vagy például falugondnok, munkaügyi közvetítő helybeni működésének biztosítására.

A kulturális tárca mindehhez a szakmai tartalmat adja - mondta Hiller István kulturális miniszter. A vidékfejlesztésnél a következő hat évben kulturális célra pályázható 200 milliárd forintnyi uniós támogatás igen nagy összeg. Kétszerese a költségvetés egyévi kulturális kiadásainak. Mivel a kistelepüléseken megvalósítandó célok több ponton érintkeznek a kulturális minisztérium hasonló célú pályázataival (könyvtár- múzeumfejlesztési és közösségfejlesztési programokkal), a minisztérium apparátusa elsősorban a pályázatok tartalmi kidolgozásában nyújthat majd segítséget.

Nádasdladányban egy előző EU-s programból, az AVOP-programból nyertek 31,3 millió forintot a volt mozi és könyvtár kulturális központtá alakítására, mondta Varga Tünde polgármester asszony. Itt kap helyet a nyugdíjas- és az ifjúsági klub, a faluszépítő egyesület, a polgárőrség és önkormányzati, valamint iskolai rendezvények megtartására is használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom