Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

200 kórházi dolgozót bocsátanak el Hódmezővásárhelyen

Kétszáz kórházi dolgozó elbocsátásáról döntött - tizenhét igen, egy nem szavazattal, négy tartózkodás mellett - a hódmezővásárhelyi önkormányzat közgyűlése hétfői rendkívüli ülésén.
A maximálisan finanszírozott betegellátást szabályozó teljesítményvolumen-korlát és az április 1-jétől megszüntetett aktív ágyak miatt a hódmezővásárhelyi kórház idei esztendőben 800 millió forinttal kevesebb bevételt fog elérni a tavalyinál - mondta Lázár János fideszes polgármester az előterjesztés vitája során.

A 2,5 milliárdos költségvetésű intézmény ekkora hiányt pusztán takarékossági intézkedésekkel nem tud kezelni, ez kétszáz közalkalmazott elbocsátását kényszeríti ki a 665 dolgozó közül - közölte a politikus. A csoportos létszámleépítés költségeire pályázatot nyújthat be az önkormányzat - tette hozzá.

Az elbocsátások nélkül a kórház adóssága az év végére a jelenlegi mintegy 240 millió forintos tartozásokkal együtt egymilliárd forint fölé nőne. Az önkormányzat célja azonban egy olyan modell kialakítása, amely hosszú távon is működőképessé teszi a kórházat, valamint hatékonnyá és színvonalassá a betegellátást - hangsúlyozta a polgármester.

Kallai Árpád főigazgató, a kórház főigazgatója a vita során elmondta, a kórház április 1-jével aktív ágyainak 63 százalékát vesztette el, a finanszírozás ennél is nagyobb mértékben csökkent. Tovább ront a helyzeten, hogy a vizitdíj bevezetése a járóbeteg-ellátásban résztvevők számának, így az ehhez kapcsolódó OEP-támogatás 20-25 százalékos visszaesését is okozta.

Az intézmény beutalási körzetéből származó betegeket a kórházban maradéktalanul ellátják, a máshonnan érkező pácienseket pedig, a sürgősségi ellátást leszámítva, továbbküldik - közölte a szakember, aki hozzátette: így fordulhat elő, hogy a szülészeti osztály 400 százalékkal lépte túl finanszírozott keretét.

Az elbocsátott kétszáz dolgozó tizede orvos, 30 százaléka ápoló, 60 százaléka pedig gazdasági, műszaki és egyéb alkalmazott - tudatta Kallai Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a rendészeti miniszter is

A rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti… Tovább olvasom