Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

2009-ben indulhat be a digitális televíziózás Magyarországon

Két év múlva, 2009-ben indulhat Magyarországon a digitális televíziózás; a multiplex pályázatokat idén október 31-ig kell kiírni - közölte Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója.
Sarkady Ildikó elmondta: a multiplex (digitális technológiai rendszer, ami a jeleket kódolja és továbbítja a nézők felé)pályáztatást a Nemzeti Hírközlési Hatóság fogja lebonyolítani, annak az eseti országgyűlési bizottságnak az ellenőrzése mellett, amelyet a parlament nagy többséggel szavazott meg hétfőn.

A jövő félévben a pályáztatáson túl a jogalkotásban elkezdődik a tartalomszabályozás, nyilvánosságra hozzák a Nemzeti Audiovizuális Stratégiát a Miniszterelnöki Hivatal honapján, és várhatóan szeptember 30-ával létrehozza a kormány a stratégia elfogadásáról szóló határozatot. A pártok megegyezése értelmében az év végéig, de legkésőbb a multiplex-pályázat nyertesének nyilvánosságra hozatalával létre kell jönnie az új médiatörvénynek.

Amíg nem születik meg az átfogó médiaszabályozási reform, a digitális műsorterjesztésről szóló törvény egy átmeneti időszakra együtt fog élni a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény rendelkezéseivel.

A kormány médiaszabályozási reformjának első része lezárult, "megtört az a vákuum, ami a hazai médiajogalkotást jellemezte az elmúlt 11 évben". Ugyanakkor folytatódnak a médiareformmal kapcsolatos, tavaly decemberben kezdődött ötpárti tárgyalások, hiszen a médiaszabályozással kapcsolatos stratégiaalkotás, kodifikáció nem fejeződött be, a nagyrészt kétharmados többséget igénylő médiajogi kérdések megoldása a parlamenti pártok megegyezését igényli.

A Fidesz helyettes szóvivője elmondta: pártja elengedhetetlennek tartja, hogy a médiaszabályozás - annak konszenzusra törekvő áttekintésével - igazodjon a kor technikai lehetőségeihez. Cser-Palkovics András szerint ennek első, de nem elégséges lépése a digitális átállás.

A digitális átállás nem váltja ki, ellenkezőleg, kifejezetten szükségessé teszi a tartalomszabályozás kérdéseinek megvitatását és elfogadását - fogalmazott a Fidesz-szóvivő. Mint mondta, a legnagyobb ellenzéki párt üdvözli a digitális átállást szabályozó törvényt, ugyanakkor az egyeztetéskor fontosnak tartott alapértékeknek, a véleménypluralizmusnak, a kiskorúak védelmének a pályáztatáskor is érvényesülniük kell.

A parlament hétfőn komplex médiaszabályozási csomagot fogadott el: jogharmonizációs céllal módosították a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt, ebben - a digitális átálláshoz kapcsolódóan - eltörölték a vételkörzet-korlátozást. A képviselők megszavazták az audiovizuális média szabályozásának reformjáról szóló országgyűlési határozatot, a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, és támogatták a pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság felállításáról szóló parlamenti határozati javaslatot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.20.

Tovább olvasom