Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

2008-ban ''valami történhet'' az amerikai vízum kérdésében

Optimális esetben az amerikai kongresszus még nyáron elfogadhatja a vízumkérdésről is szóló előterjesztést, 2008-ban pedig "valami történhet" a kérdésben - mondta Daniel Fried, amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtökön Budapesten tartott sajtóértekezletén.
Optimális esetben az amerikai kongresszus még nyáron elfogadhatja a vízumkérdésről is szóló előterjesztést, 2008-ban pedig "valami történhet" a kérdésben - mondta Daniel Fried, amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtökön Budapesten tartott sajtóértekezletén. Nem tudok pontos dátumot mondani, de úgy gondolom: Bush elnök szeretne elnök lenni akkor, amikor az olyan országok, mint Magyarország, belépnek a vízummentességi programba - mondta Daniel Fried. A vízummentességet élvező 27 országgal szemben jelenleg a kelet-európai államok polgárainak 100 dolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.

Az MTI azon kérdésére, ez azt jelenti-e, hogy 2008-ban megállapodás születhet Magyarország vízummentességéről az államtitkár-helyettes hangsúlyozta: mindenekelőtt a kongresszusnak kell elfogadnia a tervezetet, de úgy gondolja, hogy a megállapodás hamarosan megszülethet.

George Bush álláspontja világos, a döntés a kongresszuson múlik. Ha tervezet átmegy, az adminisztrációnak megfelelő formában, akkor kezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal is arról, hogyan kell fejlesztenie a biztonsági kérdéseket - emelte ki Daniel Fried. Az államtitkár-helyettes szerint bármilyen biztonsági intézkedést kér majd Magyarországtól az Egyesült Államok, azoknak sokkal könnyebben meg lehet majd felelni, mint a mostaniaknak.

George Bush tavaly november végén jelentette be: megpróbálja meggyőzni a kongresszust arról, hogy további országok kerüljenek be a vízummentességi programba, és az új európai uniós tagországok vízumkötelezettségének eltörlését fogja kezdeményezni. A The Washington Post néhány héttel ezelőtt ugyanakkor arról írt, hogy a kelet-európaiak vízummentessége egy olyan nagyobb belbiztonsági törvénycsomag része, amelyet George Bush elnök más okok miatt valószínűleg meg fog vétózni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.11.

Tovább olvasom