Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

2008-ban már nem az ORTT szabályozza a médiát

2008-ban már más szabályozza a médiát, az ORTT egyik tagja szerint nagy megkönnyebbülés ez a testületnek.
Nem lesz szükség a jelenlegi formájában az ORTT-re, így a digitális átállásról szóló törvény elfogadása után már „másé lesz ez a hálátlan feladat" – mondta Dr. Wéber János, a testület tagja. A tihanyi Média Hungary konferencián tartott előadásában elmondta: az Országos Rádió és Televízió Testület megalakulásakor sok ábrándjuk volt, amikkel azóta le kellett számolni.

Wéber kijelentette: tudomásul kell venni, hogy a politikának bizonyos ismeretekre nem volt szüksége, vagy nem igényelte annyira, amennyire többen gondolták. A szakember hangsúlyozta: ennek bizonyára megvan az elmúlt tíz évben gyökerező oka. Ezzel kapcsolatban kijelentette: van olyan, amit kétharmados többséggel is el lehet rontani.

A kormányzati zsargonban DÁS-nak rövidített átállás lényege, hogy a jelenlegi analóg tévéadások helyett a jövőben digitális műsorokat vehetünk, amelyeket öt úgynevezett multiplexben fogják sugározni.

Wéber szerint a digitális szabályozásban nem látszanak azok a garanciák, amelyek megakadályozzák, hogy a hírközlés új rendszere ne kerülhessen ellenőrizetlenül egy kézbe. Öt új multiplex üzemeltetését ugyanis egyszerre fognak megpályáztatni. (Dr. Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal DÁS-ért felelős jogásza szerint Magyarország kicsi piac, egy-egy multiplexet nem lehet nyereségesen üzemeltetni, ezért kínálják csomagban az üzemeltetés lehetőségét.)

Wéber amiatt is aggódott, hogy a helyi televíziók és rádiók finanszírozása sem látható még. A médiahatóság tagja kijelentette: a jelenlegi ORTT médiahatósági, mecénási és szerződéskötőként is funkcionál, azonban szétesése után is szükség lesz egy erős médiaszabályozó hatóságra, amely pártolja a nem piaci alapú értékek létrehozását, illetve megakadályozza a monopóliumok kialakulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavaros helyzet Vádemelési javaslat

Malina Hedvig ellen

Kabul/Iszlámábád» Zavaros helyzet alakult ki Afganisztán és Pakisztán határán hétfőn,… Tovább olvasom