Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

2007-től változik a beiskolázási rend

Egy törvénymódosítás miatt 2007-től az általános iskolák nem válogathatják meg, kiket vesznek fel.
2007-től az általános iskolák nem válogathatják meg, kiket vesznek fel. Elsősorban a körzetükben lakó gyerekeket kell elhelyezniük. A közoktatási törvény módosítását a napokban fogadták el.

A változtatás értelmében az intézményeknek először a körzetükben lakó gyerekeket kell felvenniük, a körzeten kívülről jelentkezők közül elsőként pedig az adott településen élő, szociálisan halmozottan hátrányos helyzetűeket kell beiskolázni. Ha pedig marad hely, arról sorsolással kell dönteni. Valószínűleg újraosztják majd a felvételi körzeteket is.

Felemás érzések

Felemás érzésekkel viszonyul az újításhoz Konczos Krisztina, akinek Dani nevű kisfia éppen 2007-ben kezdi majd az általános iskolát.
– Egyrészt jó dolognak tartom, mert így a hátrányos helyzetű gyerekeknek esélyük lesz bekerülni egy jó iskolába – mondta el Krisztina. – Ugyanakkor több szülőtársamhoz hasonlóan én is úgy képzeltem, hogy elmegyek majd nyílt napokra, és a legrokonszenvesebb tanító nénit kiválasztva íratom be Danit az adott iskolába. Ezek szerint azonban nem lehet majd az eddig népszerű és bevett gyakorlat szerint, tanár alapján választani, amit nem tartok túl szerencsésnek. Az is elgondolkodtató, hogy akiknek az életében fontos a vallás, de nem az egyházi iskola közelében laknak, akkor nem lesz lehetőségük oda járatni a gyereket.

Megválaszolandó kérdések

– Iskolai szabályzatunknak megfelelően eddig is elsőbbséget élveztek az iskolánk környékén lakó diákok – tudtuk meg dr. Tóth Péternétől, a Deák Téri Általános Iskola igazgatójától. – Ugyanakkor tény, hogy 2007-től, aki például a Jerevánon lakik, csak akkor járhat majd hozzánk, ha nem telt be a keretünk. Ezt nem tartom jó ötletnek. A sorsolás gondolata végképp nem tetszik, de gyerekcserét el tudok képzelni. Sok még a megválaszolandó kérdés.

Mi van a vallási iskolákkal?

A vallási iskolák kérdésében végképp nem tisztázott a helyzet. Ezek az intézmények még azt sem tudják, hogy rájuk vonatkozik-e a módosítás – mondta el Rajnai Károly, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola igazgatója. Az igazgató ezzel kapcsolatban állásfoglalást kér majd egyházának országos oktatási bizottságától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven éve fújja a dalt Demjén Ferenc

Kiadónk idei karácsonyi koncertjére Demjén Ferencet hívtuk meg az újszegedi sportcsarnokba. Kettős… Tovább olvasom