Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

2006 őszéről tett tanúvallomást a hajógyári-szigeti rendőr

A rendőri vezetk elsőfokú büntetőperáben várhatóan több mint száz tanút hallgatnak meg, és legalább egy évig tart majd.
Tanúvallomást tett a 2006 őszi események kapcsán megvádolt rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszéken kedden egy volt rendőr alezredes, akit a V. László és társai elleni ügyben gyanúsítottak meg 2012-ben súlyos korrupciós cselekményekkel, minősített vesztegetéssel.

K. Tamás elmondta: 2006-ban főhadnagyi rendfokozattal a BRFK osztályvezető-helyettese volt és szeptember 18-án, a tévészékház ostromának napján délután a Kossuth térre ment, ahol egyre nagyobb és agresszívebb tömeget látott, majd átküldték mintegy 40 emberrel előbb a képviselői irodaházhoz, utána a Szabadság térre a tévészékházhoz.

K. Tamás feladata az volt, hogy embereivel a tévészékház bejáratánál lévő baranyai századot megerősítse. A tanú elmondta, hogy mikor a térre érkeztek, az ott lévő tömeg szidalmazta őket, letépték a rendőrökről az állományjelzőket, lökdösődték őket. A főbejáratnál egy ideig sorfalat álltak, ám az egyre erőszakosabb támadások hatására beszorultak az épületbe. Ez nem utasításra történt, a helyzet hozta így.

Ezután több kitörési, tömegoszlatási kísérlet volt, de mindegyik kudarcot vallott - tette hozzá.

A tárgyaláson nyolc év távlatából hosszas polémia alakult ki arról, hogy egyáltalán ki volt a tévészékház épületében az ostrom alatt a parancsnok. Ezt a korábban megkérdezett tanúk sem tudták, kedden pedig K. Tamás több bírói kérdés, illetve a 3 évvel ezelőtti nyomozati vallomásának ismertetése után arra jutott, hogy az adott helyzetben M. Gábor vádlott viselkedett úgy, mint egy parancsnok, de rajta kívül még legalább tíz parancsnok volt a helyszínen.

A bíró kérdésére, hogy kitől kapott engedélyt az épület elhagyására, a tanú azt mondta: valamelyik helyszínen lévő parancsnoktól, de azt nem tudta, hogy pontosan kitől. Mire a bíró megjegyezte: M. Gábornak is azt rója fel az ügyészség, hogy engedély nélkül feladta az épületet, ám ő is azt állítja, hogy erre kapott engedélyt. De kitől!?

A bíró szerint K. Tamás a tévészékház ostrománál nem arra kapott engedélyt, hogy elhagyják az épületet, hanem hogy mikor a vízágyú megérkezik, azt támogassák. Mégis kivonta embereit az épületből úgy, hogy erre utasítást nem kapott.

Ez kőkeményen alkalmas lehet parancs iránti engedetlenség megállapítására - jegyezte meg a bíró.

A tanú eközben egyre csak azt hajtogatta: szó se volt arról, hogy engedély nélkül elhagyják az épületet, egyszer sem tagadta meg a parancsot.

K. Tamás - aki 16 éven át volt rendőr - 2012 nyarán a V. László és társai ellen indult ügyben lett gyanúsított, hónapokra előzetes letartóztatásba került, jelenleg házi őrizetben van. K. Tamás a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetője volt akkor, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség szerint vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen követett el vesztegetést.

A pestisracok.hu tavaly decemberben hozta nyilvánosságra azt a titokban rögzített videófelvételt, melyen K. Tamás arról beszélget V. László egyik emberével, hogy az általuk megbeszélt időpontban, három konkurens szórakozóhelyen személyesen vezeti majd a rendőrségi razziát, de V. László birodalmának főhadiszállására, a Hajógyári-szigetre nem mennek ellenőrizni. Az internetes portál az ügyészségtől kapta meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkosszolgálati módszerekkel rögzített videófelvételeit. Egy másik nyilvánosságra hozott felvételen a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori osztályvezetője, H. Lajos rendőrségi szolgálati autójában - miközben korrupciós pénzekről beszélnek - V. Istvántól átvesz egy csomagot, amelyben a portál szerint hét és félmillió forint volt.

A keddi tárgyaláson a törvényszék meghallgatta a tévészékház egyik IN-KAL Security alkalmazásában lévő biztonsági őrét, aki az ostrom idején az épület egyik hátsó, Nádor utcai kapujánál teljesített szolgálatot.

A tanú elmondta, hogy amikor az esti órákban fenyegetőzni kezdtek a téren demonstrálók, 10 rendőrt küldtek a főbejárathoz. A tanú szerint az éjszaka folyamán a hátsó kapunál nagy volt a forgalom, százas nagyságrendben jöttek-mentek a rendőrök. Ezt a kaput nem érte támadás, a Nádor utcában emberek sétálgattak, nyugalom volt.

A tanú a tévészékház hátsó részében alig érezte a füstöt, könnygázt, ami miatt egyes korábban meghallgatott rendőrtanúk szerint az épületet muszáj volt kiüríteni. A biztonsági őr elmondta: neki nem mondta senki, hogy az épületet miért hagyták el a rendőrök, csak hajnali 3 óra körül szóltak, hogy most már menjen ő is.

A büntetőper bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Fél éve kezdődött el a volt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitányt és tucatnyi társának büntetőpere. Az ügyészség 2006 őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatos álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú büntetőperben várhatóan több mint száz tanút hallgatnak meg és legalább egy évig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon ügy - Az MSZP-nek nincs hatásköre arra, hogy nyomozzon

A sajtótájékoztatón a szocialisták képviselje kifejtette: remélik a hatóságok minden részletet… Tovább olvasom