Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

2006 esélyes a csúcsévjáratra

A hosszan elhúzódó nyár, a napos ősz nyújtotta lehetőségeket a szőlősgazdák is kihasználták: amíg csak lehetett, a tőkén hagyták a szőlőt. Somodi Sándor ásotthalmi borász szerint a kedvező év végi időjárás esélyessé tette, hogy a tavalyi szüret csúcsévjárat lehessen.
Minden hazai borász nagy várakozásokkal tekint a tavalyi, igen kedvező időjárási tényezők eredményére, hiszen a szakértők közül sokan nyilatkozták: esélye van, hogy évtizedes viszonylatban is csúcsévjárat legyen a 2006-os. A csapadék és a napsütés arányának alakulása ugyanis ideális volt a szőlőbogyók fejlődéséhez.

- Minden évjárat különbözik egymástól, a tavalyit igen kedvezőnek minősíteném. Nagyon jól zárult a szüreti időszak, a szőlészet számára minden pozitív adottság együttállt, aminek reméljük, meglesz a kiugró eredménye. Ám mégis felelőtlenség lenne azt kijelenteni, hogy pusztán a kedvező körülmények miatt minden tavaly termett bor csúcsminőségű lesz, hiszen az említett tényezőkön túl még sok más is befolyásolja egy bor minőségét – mondta Somodi Sándor ásotthalmi borász.

Persze, a szakember szerint érdemes végiggondolni, hogy mit jelent a jó évjárat, hiszen egy időjárás-szempontból átlagosnak nevezhető évben is születhetnek rendkívüli minőségű borok – sok múlik ugyanis a borász munkáján is. A termést emellett befolyásolja a termőtalaj összetétele és a növények kezelése is, ami szintén eltérő minőséget eredményezhet.

- Tavaly nagyon meghatározó volt, hogy ki mikorra tette a szüretet, hiszen más minőséget kaphatunk, ha túl korán leszedjük, vagy esetleg túl sokáig a tőkén hagyjuk a bogyókat. Emellett a precízen végigvitt feldolgozás és a gondos fermentáció is befolyásolhatja a végeredményt – tette hozzá a borász, aki a tavalyi szüretből a mátrai és a badacsonyi borvidékről is vásárolt szőlőt. Nagyon nagy az esély szép borokra akár a fehér, akár a vörös tekintetében, erősítette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom