Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

2005: Hét ünnep esik hétvégére

2040 munkaóra, 255 munkanap, 12 munkaszüneti napból 7 hétvégére eső – ez az idei év mérlege.

2040 munkaóra, 255 munkanap, 12 munkaszüneti napból 7 hétvégére eső – ez az idei év munkaidőmérlege tömören. Összeállításunkból azonban az erre vonatkozó szabályozás több más fontos részlete is kiderül.

A törvényi megfogalmazás szerinti munkaszüneti napokat másképpen fizetett ünnepeknek is nevezik. Ezek azok, amelyeket a naptárak gyakran a többi naptól eltérő színnel, általában pirossal jelölnek. Nem szabad azonban összekeverni a munkaszüneti napokat a heti pihenőnapokkal, a hétvégékkel, amelyeket a naptárak gyakran szintén pirossal szednek és amelyek a dolgozók számára általában szintén „munkaszünetet" jelentenek.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint 2005-ben 12 munkaszüneti nap, hivatalos ünnep van: január 1., március 15., március 27. és 28., azaz húsvétvasárnap és -hétfő, május 1., május 15. és 16., azaz pünkösdvasárnap és -hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25. és 26.

A 12 munkaszüneti napból 7 esik szombatra vagy vasárnapra, azaz esik egybe a heti pihenőnappal és ezért nem jár érte külön díjazás. Ezek: január 1., március 27., május 1., május 15., augusztus 20., október 23., december 25. Eszerint nem 12-vel, hanem tulajdonképpen csak 5-tel csökkentik az éves munkanapok számát az ünnepek.

Munkaidőmérleg

A 2005-ös munkaidőmérleg szerint az év 365 napjából 255-öt töltünk munkával. Az évi munkaidőkeret szerint a kötelezően ledolgozandó munkaidő 2040 óra. Ez persze a napi 8 órában foglalkoztatottakra vonatkozik. Az idén két esetben lesz munkanap-áthelyezés a munkaügyi miniszter rendelete szerint. Március 14., hétfő pihenőnap, ezt a napot március 19-én, szombaton kell ledolgozni. Október 31., hétfő ugyancsak pihenőnap lesz, ezt a napot november 5-én, szombaton kell ledolgozni. De ez nem vonatkozik a folyamatosan üzemelő munkáltatókra.
Tájékoztatónkat összeállításukkal az MSZOSZ tisztségviselői segítették.
A tucatnyi hivatalos ünnep azonban könnyen megszaporodhat eggyel, ha az országgyűlés A munka törvénykönyve módosítása kapcsán december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítja. Ezt a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei már régóta kérik és a kormány némileg hajlik is rá. Egyébként azonban idén a szenteste napja is szombat.

Munkaszüneti napokon az általános munkarendben foglalkoztatottak nem végezhetnek munkát. Amennyiben ezek a napok munkanapra esnek, a munkavállalót akkor is díjazás illeti meg, ha nem végez munkát. Ha a munkaszüneti nap a heti pihenőnappal (szabadnappal) esik egybe – ami általában szombat és vasárnap –, akkor külön díjazás nem jár. Tekintettel arra, hogy ilyen esetben az általános munkarendben foglalkoztatottnak nincs keresetvesztesége. A munkaszüneti napokon – rendkívüli esetet kivéve – csak a megszakítás nélküli munkarendben vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetőleg ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatható a munkavállaló. Ezeken a helyeken előre elkészített munkaidő-beosztás van.

Amennyiben a munkaszüneti napon a munkaidő-beosztás alapján a munkavállaló munkát végez, akkor ha havidíjas, a havi munkabérén felül a munkaszüneti napon végzett munkájáért járó munkabére is megilleti. Ha teljesítménybéres vagy órabérrel díjazott, akkor a munkaszüneti napon végzett munkájáért járó munkabéren felül erre a napra járó távolléti díj is megilleti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04. 25.

Tovább olvasom