Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

2005 az Európai Parlament szemszögéből

Ebben az évben közel ötezer alkalommal szavaztak az EP-képviselők, akik számos, az európai polgárok mindennapjait befolyásoló jogszabályt fogadtak el. A parlamenti frakcióvezetők az év legfontosabb eseményének az alkotmányról szóló népszavazások kudarcát tartják.
A parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek többsége szerint 2005 legfontosabb eseménye az európai alkotmány francia és holland elutasítása volt.

Az Európai Néppárt német frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering szerint a két ország nemleges válasza miatt nem jöhettek létre a huszonöt tagú unió számára szükséges politikai és jogi struktúrák. A liberálisok vezetője, a brit Graham Watson szintén a francia népszavazás negatív hatását emelte ki. A szocialista frakcióvezető, a német Martin Schulz viszont a legfontosabb események közé sorolta az alkotmányról tartott, az igenek győzelmét hozó luxemburgi és spanyolországi referendumot is.

A zöldek olasz társelnöke, Monica Frassoni szerint "a két sikertelen népszavazás példátlan válságba sodorta az EU-t". Francis Wurtz (Franciaország), az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője azt emelte ki, hogy "mostantól az a kérdés, milyen irányt vegyen a közös Európa projektje". Jens-Peter Bonde, a Függetlenség/Demokrácia Képviselőcsoport dán vezetője a többiekkel ellentétben úgy vélte, hogy a francia és holland népszavazást 2005 pozitív eseményei közé is lehetne sorolni.

Az Európai Parlamentben 2005-ben alkotott jogszabályok közül sok igen jelentős hatást gyakorol az unió működésére, és a polgárok mindennapjaira.

Környezet és ipar

A REACH néven ismert, a vegyipari szabályozással foglalkozó intézkedéscsomag a környezetre, az emberek egészségére, az üzleti versenyképességre, sőt a munkaerőpiacra is hatással lesz. Ugyancsak jelentős sajtóvisszhangot kapott, amikor az EP-képviselők elsöprő többséggel elutasították a szoftverszabadalmakra vonatkozó bizottsági javaslatot. Az akkori eljárás is megerősítette sok EP-képviselő véleményét: a Tanács és a Bizottság sok esetben nem veszi elég komolyan a parlament álláspontját.

Fogyasztói jogok

Az Európai Unióban tiltott üzleti gyakorlatok jegyzéke a fogyasztói jogok védelmének egyik legfontosabb vívmánya. A képviselők megszavaztak egy másik feketelistát is, nevezetesen a veszélyesnek ítélt légitársaságok jegyzékét. Egy, az EP által elfogadott másik jogszabály a vasúton utazók jogait és biztonságát erősítette meg. A vonatok késése esetén a vasúttársaságok az eddiginél nagyobb kártérítést lesznek kötelesek fizetni, a verseny megnyitása pedig várhatóan a szolgáltatások minőségének javulását fogja hozni Európa vasútjain.

A piac és a szociális Európa

Az európai modell sajátos problémája, hogy úgy kell reagálnia a piaci kihívásokra, hogy a jólétet és a megfelelő életszínvonalat biztosító társadalmi juttatások is megmaradjanak. A szolgáltatásokról szóló irányelvvel kapcsolatos elhúzódó vita is mutatja, hogy milyen nehéz lesz megtalálni a megfelelő egyensúlyt. A munkaidő-irányelv - amelyet első olvasatban májusban szavazott meg a parlament - jövőre további tárgyalások témája lesz a Tanács és a parlament között.

Alapvető szabadságok és emberi jogok

Az Európai Bíróság a parlament javára ítélt abban a kérdésben, ki szabad-e adni a légi utasok személyes adatait az EU és az USA közötti szerződés értelmében az amerikai hatóságoknak. Emellett sikerült megegyezésre jutnia a parlamentnek és a Tanácsnak a telefonhívások, sms-üzenetek és az internetforgalom adatainak biztonsági célból történő rögzítésével kapcsolatban. A jogszabály a képviselők szándéka szerint az emberi szabadságjogok csorbítása nélkül teszi lehetővé az adatok megőrzését bizonyos bűncselekmények megelőzése céljából.

Az EP-képviselők figyelme az unió határain túlra is kiterjedt. A választási megfigyelő missziók, a Szaharov-díj átadása és az EP-képviselők szerepe az ukrajnai narancssárga forradalomban csak néhány példa arra, hogy a parlament hogyan veszi ki a részét a demokratikus értékek nemzetközi szintű erősítéséből.

Európai Parlament sajtószolgálat/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasklub

Győr. A Ménfőcsanaki Nyugdíjasklub ma délután 5 órától szilveszteri összejövetelt tart a… Tovább olvasom