Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

1 millió foci-vírus fertőzött

A  2006-os foci VB oldalát támadó számítógépes kártevő soha nem látott gyorsasággal fertőz.
A Sober.S - vagy más számítógépes biztonságtechnikai cégek névkonvenciója szerint Sober.P - először hétfő este bukkant fel és alig néhány óra leforgása alatt végigfertőzte a világot. A Messagelabs biztonsági cég vírus-szakértői az első 24 órában több, mint egymillió fertőzött elektronikus levelet regisztráltak. Egy másik biztonsági cég, a Kaspersky Labs pedig egyenesen Sober.P-járványról beszél Nyugat-Európában. Az orosz szakemberek az e-mail szerverek statisztikai adatai alapján már most a legszélesebb körben elterjedt kártevőnek nyilvánították az új vírust.

A Sober.P az összes, az elődjei által tartott rekordot megdöntötte eddig, legyen szó a megfertőzött elektronikus levelek számáról vagy az egyes országokban való elterjedési sebességről. A Sober.P a leginkább Németországban, Hollandiában, Magyarországon és néhány más országban pusztít. Érdekes módon Oroszország és az ázsiai államok eddig kimaradtak a kártevő útvonalából.
A vírus akkor kezdett el terjedni, amikor újabb szakaszához érkezett a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság jegyeinek árusítása. A fertőzött e-mailek tárgyában lévő szöveg azt a látszatot kelti, mintha a címzett lenne az a szerencsés, aki hozzájutott egy jegyhez. A kártevő ráadásul még hamis feladókat is generál, így például WM-Ticket@ok2006.de, fifa@ok2006.de vagy Ticket@fifa.de. A fertőzés időközben már magát a labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságát is elérte.

A vírusos e-mailek azonban szerencsére könnyen kiszűrhetők: egy csatolt .exe-állományt tartalmaznak. A legtöbb vírusirtóhoz pedig már letölthető a kártevőt felismerését és kiirtását lehetővé tevő frissítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth Lajos Ipari Szakközép, Szakiskola és Kollégium, Győr

Haller János Általános, Szakképző, Idegenforgalmi-és  Vendéglátóipari Szakközépiskola, Mosonmagyaróvár   Tovább olvasom