Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

1 euróval emelik a búzaexport uniós támogatását

Már nem tonnánként 4 euró, hanem 5 is lehet a szabadpiaci búzaexport uniós támogatásának mértéke és ez a lehetőség most ez EU részéről 105 ezer tonnás mennyiségre adott - derül ki a friss adatokból.
Az Európai Unió - közel kéthónapos szünet után - két hete indította újra a szabadpiaci búzaexport-támogatásokat: az EU gabonapiaci bizottsága akkor 91 ezer tonna szabadpiaci búza számára ítélte meg a maximális, 4 eurós tonnánkénti exporttámogatást. A párizsi határidős terménypiacon üdvözölték a döntést, a határidős ár tonnánként 114,25 euróig jutott.

Az EU-nak felajánlott mennyiség búzából például erős 44 ezer tonnával nőtt az április 16-ot megelőző héten, búzából 3,06 millió tonnánál tart az intervenciós készlet. A két héttel ezelőtti uniós döntést piaci források szerint a lépést az euró dollárral szembeni erősödése indokolhatta, és az, hogy az amerikai búzaárak az uniós árak alá csökkentek.

A legnagyobb intervenciós felajánlási mennyiség gabonából egyébként Magyarországról érkezett: két héttel ezelőtt 4,35 millió tonna volt, a teljes uniósnak a fele. A felajánlás a Reuters szerint most 4.37 millió tonnánál tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom