Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

19 milliárd eurót kap Románia az EU-tól 2007 és 2013 között

Románia 19 milliárd eurós fejlesztési támogatást kap az EU-tól az unió 2007-13-as költségvetési időszakában.
- A pénz az ország térségei közötti társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére szolgál. Most meg kell szerkesztenünk a tervezeteket, amelyek támogatást kapnak, és gondoskodni kell a pénz hatékony és megfelelő elköltéséről - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök a segély-megállapodás bukaresti aláírásakor.

Az EU részéről Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális fejlesztésért felelős tagja írta alá a keretdokumentumot. Azt mondta, hogy az első pénzek napokon belül megérkeznek. Nagy kihívásnak nevezte a tervezetek megvalósítását, és hozzátette: a brüsszeli bizottság együtt fog működni a román kormánnyal, hogy megakadályozzák a szabálytalanságokat az EU-alapok elköltése során.

Az EU kohéziós alapjából származó 19 milliárd euró 60 százalékát infrastrukturális beruházásokra szánják, utak, vasútvonalak, környezetvédelmi berendezések európai színvonalú fejlesztésére. A pénz ötödét a romániai munkaerő képzésére és a munka hatékonyságának növelésére, 15 százalékát a gazdaság hosszú távú versenyképességének erősítésére, 5 százalékát az adminisztráció javítására fordítják.

Az EU előző költségvetési időszakában Románia 2,042 milliárd eurót kapott az előcsatlakozási program (ISPA) keretében.

Románia idén januártól tagja az EU-nak.

Romániában az egy főre jutó GDP az EU-átlag 34 százaléka, tekintetbe véve a vásárlóerő eltéréseit, a brüsszeli bizottság számítása szerint.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv európai bizottsági jóváhagyása után, május 9-én aláírt megállapodás szerint Magyarország 2007 és 2013 között 25,3 milliárd euró - mintegy 7000 milliárd forint - uniós támogatáshoz juthat, mindenekelőtt a növekedés és a foglalkoztatás biztosítására. Ezen túlmenően további, mintegy 1300 milliárd forintos uniós támogatási keret áll majd rendelkezésre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kezelt Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében.

MTI/EurActiv

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők tartozása miatt raboltak el egy 11 éves gyermeket

Emberrablással gyanúsít a rendőrség több személyt is, akik egy 11 éves gyermeket tartottak fogva -… Tovább olvasom