Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

17 újságírót tartóztattak le Fehéroroszországban

Összesen 17 újságírót vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a volt szovjet köztársaságban március 19-én megtartott elnökválasztásokat követő ellenzéki tüntetések kapcsán. Rajtuk kívül több száz demonstráló került rács mögé.
Korábban a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet 13 letartóztatásáról adott hírt. A szervezet a fehérorosz újságíró szövetség adatait alapul véve arról számolt be, hogy március 23-ról 24-re virradóra négy másik újságírót is őrizetbe vett a fehérorosz rendőrség. Vitali Vasilkovot, a Deutsche Welle német rádió- és televízióállomás munkatársa hét nap, Weronika Samolinskát, a Gazeta Wyborcza című lengyel lap gyakornokát pedig tíz nap elzárásra ítélték.

Alekszej Szalej, a grodnói Pahodia internetes újság szerkesztője egyelőre vár az ítéletre. A negyedik őrizetbe vett riporter Frédérick Lavoie, egy Fehéroroszországban dolgozó kanadai szabadonúszó újságíró.A RSF szerint az előállított tudósítókat megalázó körülmények között tartják fogva egy Minszkhez közel lévő fegyintézetben.

A fehérorosz belügyminisztérium korábbi közleménye szerint a fehérorosz elnökválasztásra akkreditált újságírók közül egyetlenegyet sem vettek őrizetbe a hatóságok, még akkor sem, ha részt vettek az ellenzék nem engedélyezett tüntetésein

Őrizetbe vettek viszont néhány olyan lengyel, grúz és orosz újságírót, akik nem voltak hivatalosan akkreditálva, és részt vettek a nem engedélyezett ellenzéki nagygyűléseken, felvonulásokon. Öttől tizenöt napig terjedő elzárással sújtották őket.

A fehérorosz bíróságokon hétfőn megkezdődött háromtucatnyi ellenzéki aktivistának a büntetőpere. Ezzel egy időben folytatódott a tüntetők által felhúzott sátortábor felszámolásakor letartóztatott személyek felelősségre vonása is.

A fehérorosz belügyi szervek nem hozták nyilvánosságra sem az őrizetbe vettek pontos számát, sem fogva tartásuk helyét. Emberi jogi szervezetek és ellenzéki források szerint az elmúlt bő egy hétben több mint félezer embert fogtak el, köztük több orosz és lengyel állampolgárt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom