Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

177 településen építenek ki kamerarendszert

Százhetvenhét településen építenek ki térfigyelő kamerarendszert a következő hónapokban, 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból - jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Tállai András elmondta, a pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bűnügyi statisztikáit. A nyertesek négyötöde tízezernél kevesebb lakosú önkormányzat, köztük több borsodi település, de a támogatottak között van Budapest VIII. kerülete, Gyula, valamint több megyei jogú város is.

Az államtitkár jelezte: a települések átlagosan tízmillió forintot kapnak, a nyertesek listája pedig a www.kormany.hu oldalon érhető el.

Az internetes oldalon közzétett tájékoztató szerint a VIII. kerület kiemelt összegű támogatást - 220 millió forintot - kap. a nyertes budapesti városrészek között van még az I., a VI., a X. és a XX. kerület. A listán szerepel két Balaton-parti város is: Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő, előbbi hatmillió, utóbbi tízmillió forintos támogatással.

Elmondta, a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatra 2170 önkormányzat jelentkezett, több mint 21 milliárd forintos támogatási igénnyel. A pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Hatala József is, a döntést pedig Pintér Sándor belügyminiszter hozta meg.

Tállai András hangoztatta: a kormány számára a jövőben is különösen fontos lesz a közbiztonság javítása, erősítése, feltételeinek a javítása. Az elmúlt években nagyot léptek előre azzal, hogy az önkormányzatok pályázhattak a közbiztonság javítását célzó programjaik megvalósítására. Térfigyelő kamerákra például 2012-ben, 2013-ban és idén összesen 318 önkormányzat nyert mintegy 2,5 milliárd forintot.

Közölte, bíznak abban, hogy az érintett településeken javul majd az ott élők biztonságérzete, jelentősen csökken a bűncselekmények száma, és a rendőrség munkáját is nagyban segítik majd a térfigyelőrendszerek.

Elmondta azt is, az önkormányzatok a kamerarendszerek kiépítéséhez százszázalékos támogatást kapnak, és a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át a szerződéskötés után az önkormányzatoknak, amelyeknek szigorú elszámolási kötelezettségük van.

Arról is beszélt, hogy ha ebben az évben sikerül még további forrásokat szerezni erre a célra, akkor nem kell újra pályázniuk az önkormányzatoknak, hanem a korábbi pályázók térfigyelő programjait támogatják.

Lesznek olyan települések, amelyek utcáin már a nyár végén megjelenhetnek a térfigyelő kamerák, míg más önkormányzatoknál - ahol közbeszerzési eljárást kell kiírni - ősszel vagy akár még később várható a kamerarendszerek telepítése - mondta az államtitkár.

Tállai András kérdésre válaszolva azt mondta: az önkormányzati feladatkör, az önkormányzati rendszer felügyelete teljes egészében a Belügyminisztérium feladat marad a továbbiakban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi csipesszel ment lopni Sándor - fotók

Az 53 éves férfi egy templomi perselyből próbált meg pénzt kivenni. Tovább olvasom