Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

1700 milliárdos megszorítást jelentett be Varga Mihály

Egy konferencián jelentette be a nemzetgazdasági miniszter, hogy a költségvetési kiadásokat a GDP 5,5 százalékának megfelelő mértékkel mérséklik.
A kormány egyelőre titkolózik a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban, amit október 15-én kellene benyújtania a kormánynak, vagy ha elfogadják Lázár János módosító indítványát, akkor október 30-án - írja a 444.hu.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Napi Gazdaság konferenciáján egyetlen számot elárult a kormány terveiből - ám ezzel a részletek ismertetése nélkül is sokkal többet mondott, mint bárki várta volna.

A miniszter felszólalásának két lényegi pontja volt, eszerint fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, valamint szűkíteni az újraelosztás mértékét. Emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósságot.

Idei adatok szerint az államháztartás kiadásai jelenleg a GDP 49,8 százalékán állnak, és a szám az előrejelzések szerint idén 50,6 százalékra emelkedik. A miniszter által javasolt csökkentés tehát GDP arányosan majd 4,8-5,6 százalékpontos mínusz lenne.

A Napi.hu számításai szerint ez 1700 milliárd forintos megszorítást jelent.

A nagyságrendek érzékeltetésére érdemes hozzátenni, hogy a kormánypárti körökben gazdaságpolitikai ősbűnnek számító Bokros-csomag, vagyis a 1995-ös költségvetési megszorítások eredménye volt két év alatt a GDP öt százalékára rúgó hiánycsökkentés.

Varga arra is utalt a beszédében, hogy a 45 százalékos célt nem egy lépésben, hanem fokozatosan érnék el - ha ezt a kormányzati ciklus 2015-2017 közötti három teljes évére elosztjuk, még az is bőven évi 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Varga itt nem a hiány csökkentéséről beszélt - vagyis adóemelések valószínűleg kizárva -, hanem egyenesen a kiadások csökkentéséről, ami a leginkább piacbaráti lépés.

A nagyságrendek jelzik, hogy a kabinet nagyon komoly költségvetési átrendezésre készül - viszont mindezt titokban előkészítve, érdemi társadalmi vita nélkül. Ugyanakkor évi 500-600 milliárd forint kiadáscsökkentést nem egyszerű keresztülverni a büdzsén a tétel nagysága miatt. (A közmédia éves költségvetése például 80 milliárd forint az idén, a nyugdíjak infláció mértékével történő emelése a jövő évre 73 milliárd többletkiadást jelent, és a teljes stadionépítési és -beruházási program is "csak" 130 milliárd forint körül van.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepreghy: október elején megjelennek az első uniós pályázatok

A még a magyar operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók az év további részében. Tovább olvasom