Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

16 ezerrel kevesebb a magyar nyugdíjasok száma

Megállt a nyugdíjasok számának növekedése, sőt az első félévben 16 563 fővel kevesebben lettek. csökkenés oka, hogy januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár emelése.

Megállt a nyugdíjasok számának növekedése, sőt az első félévben némi csökkenés is bekövetkezett – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság friss adataiból. A nyugdíjasok csökkenése nem meglepő a szigorodó korhatárszabályok ismeretében - írja a napi.hu.

Már az első negyedben magállt a nyugdíjasok számának növekedése, de a csökkenés a második negyedben lett teljesen nyilvánvaló. A csökkenés oka, hogy januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár emelése, amely a jelenlegi 62 évről fokozatosan 65 évre emelkedik.

A nyugdíjkorhatár évenként hat hónappal emelkedik, így 2014. január elseje előtt még 62 év volt a korhatár, január elsejétől viszont 62,5 év - így hat hónapra lecsökkent a nyugdíjba vonulók száma.

Az első félévben a nyugdíjasok táborán belül majd minden soron csökkent a létszám, a kivétel a női korkedvezményt igénybe vevők csoportja, itt ugyanis nem állt meg, hanem folytatódott a növekedés.

Csökkent viszont a korhatár alatti volt fegyveres testületi dolgozók létszáma, már csak 6808 olyan volt katona, rendőr van, aki teljes jogú nyugdíjat kap, de még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. Lassan csökkennek a rokkant ellátások is, ám még mindig 412 ezer ilyen járandóságot folyóst a tb.

A lassú fogyás (fél év alatt hétezer fő) inkább arra utal, hogy ez a csoport inkább "beleöregedik" a nyugdíjrendszerbe, így a korhatár elérésével rokkant ellátásuk teljes jogú öregségi nyugdíjjá alakul, vagyis nem a sikeres rehabilitációról szólnak ezek a számok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek az egymással szemben haladó vonatok ügyében

Tavaly szeptemberben egymással szemben, ugyanazon a vágányon haladt egymás felé két vonat Kelenföld… Tovább olvasom