Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

160 ezer műtárgy tünt el az orosz múzeumokból

Riasztó helyzetképet vázolt fel Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök-helyettes a kulturális értékek megőrzésével foglalkozó kormányzati bizottság ülésén. Az idei év első felében ötszáz múzeumot ellenőriztek, s mint kiderült, összesen 160 ezer műtárgy hiányzik a gyűjteményekből.
A szemlézett múzeumok az oroszországi műkincsek egynegyedét, húszmillió műtárgyat gondoznak. Medvegyev elmondta, hogy a hiányzó műtárgyak az utóbbi nyolcvan év alatt tűntek el, különösen a múlt század húszas-harmincas éveiben. Rendkívül nehéz kideríteni, hogy mikor és hogyan veszett nyoma a hiányzó daraboknak, bár egyesekről tudni lehet, hogy árverésre kerültek. Ugyanakkor jelezte, hogy a kormány eltökélt a hiányzó műkincsek felkutatására, ez kötelessége.

Nem túl fényes a múzeumépületek állapota sem, nagyon sokat fel kellene újítani. Medvegyev elmondása szerint különösen igaz ez az egyházaknak átadott épületek esetében. Több példa van arra, hogy az egyházak visszaadják az államnak ezeket az épületeket, ami problémákat okoz.

A Medvegyev által vezetett bizottságot azután hozták létre, hogy nagy port kavart fel a szentpétervári Ermitázsból ellopott műtárgyak ügye. A múzeum egyik alkalmazottja, aki tavaly bukott le, a 90-es évektől kezdve több tucat műtárgyat (ékszereket és ikonokat) csempészett ki, és ezeket hatvanezer és hatszázezer forint közötti összegért adta el. A bíróság 75 múzeumi darab eltulajdonítását rótta fel neki több mint 57 millió forint értékben. Műkereskedők és gyűjtők 31 műkincset visszaszolgáltattak, a többinek azonban valószínűleg örökre lába kélt.

A 2006-ban elvégzett leltározás eredménye szerint az Ermitázsból az utóbbi 16 év alatt 226 műtárgy tűnt el. Ezek összértékét több mint ötmillió dollárra becsülik. Legalább 150, nagy értékű műkincset ismeretlenek loptak és adtak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feledékeny mobilosok

A mobiltelefonnal és egyéb adattárolásra alkalmas hordozható kütyükkel szocializálódott nemzedék… Tovább olvasom