Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

15 óráig 9 százalékkal szavaztak kevesebben, mint 4 éve

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában vasárnap 15 óráig a választásra jogosultak 45,03 százaléka adta le szavazatát.
Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában vasárnap 15  óráig a választásra jogosultak 45,03 százaléka adta le szavazatát. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer választópolgár közül 2 millió 270 ezer 200 járult a 6.775 szavazókörben elhelyezett urnákhoz.

A részvételi arány 15 órakor Budapesten 50,37, illetve Pest megyében -45,79 százalék - volt a legmagasabb. A legalacsonyabb részvételi arány Zala megyében volt, 41,16 százalék.

Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 48,89 százalék volt. Négy éve, a parlamenti választás második fordulójában a jogosultak 53,59 százaléka szavazott 15 óráig.

Az első fordulóban a 386 országgyűlési képviselői mandátumból már 66 egyéni mandátum elkelt. A területi és az országos listáról elnyerhető 210 mandátumból eddig 146-ot osztottak ki, így tehát ezúttal még összességében 174 képviselői hely vár betöltésre.

A választás második fordulója már szombaton megkezdődött az amerikai földrészen. A 90 magyar külképviseleten a helyi idő szerint reggel hat és este hét között 5.943 magyar állampolgár adhatja le voksát, de az időeltolódás miatt néhány külképviseleten egy vagy két órával hamarabb zárnak az urnák. A külföldi szavazatok érintik mind a 110 választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa. Minden választókerületben már kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol április 23-án este hét óra után nem kezdik meg a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről hazaérkező voksokat, és csak azokkal együtt állapítják meg az eredményt április 29-én. A külképviseleteken leadott voksokat belekeverik a "hazaiak" közé, hogy ne sérüljön a szavazás titkossága.

Az előzetes szavazási eredmény vasárnap este 9 és 10 óra között várható, a szavazóköri jegyzőkönyvek gyors számítógépes összesítése révén. A szavazás lebonyolítását több tízezer köztisztviselő, illetve választott, vagy a pártok által delegált szavazatszámláló bizottsági tag segíti. Az április 1-jén a külképviseleteken, illetve április 9-én Magyarországon kezdődött választás végeredményét az Országos Választási Bizottság a töredékszavazatok kiosztása után május 10-éig hozza nyilvánosságra.

(Forrás: MTI, Valasztas.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom