Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

15 ezer bölcsödei férőhelyet ígér a kormány

A gyes időtartamának csökkentése mellett a kormány programot dolgozott ki a gyerekvállalás ösztönzésére; ennek keretében 2012-ig, főként európai uniós forrásból 15-16 ezerrel kívánja bővíteni az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát.

Budai Bernadett kormányszóvivő egy kérdésre reagálva kijelentette: ha a köztársasági elnök pozitív ösztönzők hiányára hivatkozva nem írja alá és visszaküldi a családtámogatási rendszer módosításáról szóló jogszabályt, akkor az államfővel megismertetik a csomag egészét.

Sólyom László a program komplexitását látva remélhetőleg elfogadhatónak találja és támogatni tudja a két új jogszabályt - mondta Budai Bernadett, hozzátéve: az óvodai, bölcsődei férőhelyszám tervbe vett növelése ugyanis összességében kompenzálja a gyes időszakának megkurtítását.

A kormányszóvivő nem sokkal azt megelőzően beszélt erről, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben tudatta az MTI-vel: az államfő nem ért egyet a gyermekgondozási segély időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt.

Budai Bernadett a sajtótájékoztatón kitért arra: a gyes időszakának rövidítése mellett a családtámogatási rendszer átalakításában gondoskodni kell a munkába visszatérni kívánó anyák helyzetének könnyítéséről óvodai, bölcsődei fejlesztésekkel. Ez év szeptemberétől egyszerűbbé válik a családi napközik létesítése is, ahhoz nem kell például szakhatósági engedélyeztetés. Az állami normatívát pedig 2010-től gyermekenként évente 246 ezerről 300 ezer forintra emelik. Új ellátási forma lesz a családi gyermekfelügyelet intézménye, vagyis kedvező feltételek biztosításával lehetővé teszik, hogy egy anya akár három, közelben lakó gyermekről is gondoskodhasson napközben.

A kormány elő kívánja segíteni a gyesről, gyedről visszatérni kívánó anyák részmunkaidős foglalkoztatását is. A közszférában ehhez egyéves lehetőséget biztosít, míg a versenyszférában munkaerő-piaci eszközökkel fogja ösztönözni, hogy a kisgyermekes anyák ebben a formában dolgozhassanak - mondta Budai Bernadett.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter arról beszélt, hogy a kormány az idén a tavalyihoz hasonlóan 4,1 milliárd forintot biztosít az óvodák, bölcsődék, közoktatási intézmények fejlesztésére. E pályázati úton elnyerhető forrás révén a hátrányos helyzetű gyerekek is egyenlő eséllyel folytathatják tanulmányaikat.

A magyar államkincstárhoz 896 jelentkező 1.323 pályázatot nyújtott be, összesen 23,3 milliárd forint értékben. Ezen belül bölcsődék infrastrukturális fejlesztésére, korszerűsítésére 127-en pályáztak, közülük 45 igénylő részesült támogatásban, összesen 500 millió forint értékben. Óvodák nyílászáróinak cseréje, azok komfortosabbá tétele érdekében 186 pályázót támogatott a tárca 1,8 milliárd forint értékben - közölte a miniszter.

Olvasóink írták

 • 8. Domestic 2009. június 14. 17:56
  „itt a kíváló alkalom, hogy a méltóságos nagyasszonyok, ..... bölcsődéket rendezzenek be, nagy állami támogatásokat-pályázati lóvékat marjanak fel, mindezt azért, hogy a prolinak legyen hova bedugni a porontyát.
  Meg is nézhetjük azt ahová a szakmaiatlanságuk, a pénzéhségük és a lelkiismeretlenségük vezetni fog....
  Szegény gyerekek!”
 • 7. 13.István 2009. június 13. 20:49
  „Igér-igér az igéret már hullik a padlásról!!”
 • 6. xo16zy 2009. június 11. 20:24
  „Már a cím is mulatságos: "...ígér a kormány"
  És van, aki ezt még beveszi?!?”
 • 5. Truder 2009. június 11. 20:02
  „Ahhoz jár(na) minimum 15 000 munkahely is...”
 • 4. AranyKözépút 2009. június 11. 17:11
  „Az a baj, hogy addig nem buknak, amíg mi is nem bukunk velük:( Államcsőd....”
 • 3. Reális 2009. június 11. 16:35
  „Sokat ígértetek már vörösök!Semmi sem valósult meg belőle!Takarodjatok!”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. június 11. 14:15
  „A kormány jobban teszi, ha már nemigen ígér semmit - ugyanis már nem lesz hosszú életű. Egyébként a címben el van rontva a bölcsőde szó.”
 • 1. AHA. 2009. június 11. 13:13
  „...és gondolom munkahelyet is biztosít hozzá.
  Mert olyan is kell ám!
  Pláne ahova felveszik a kisgyerekes anyákat is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó nem pályázik Orbán helyére, nem lesz Fidesz elnök

Szijjártó Péter "hülyeségnek" nevezte, hogy a Fidesz elnöke szeretne lenni. A párt szóvivője így… Tovább olvasom