Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

150 méteres körben nem lehet kampányolni a szavazóhelyeknél

Iránymutatást fogadott el a vasárnapra érvényes közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a NVB szerdai ülésén.
Iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

Az iránymutatás szerint a "relatív kampánytilalom" az aktív kampánytevékenység folytatására vonatkozik, azaz a közterületen korábban jogszerűen elhelyezett plakátokat nem kell eltávolítani, a jogszerűtlenül elhelyezett plakátokat viszont igen.

Az NVB iránymutatása szerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a "bekiabáló" kampányolásról mondta ki, hogy megítélése szerint jogszerűtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen "felmatricázott" jármű várakozik a "tiltott" területen, esetleg az áthaladása "folyamatos vagy rendszeres". A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és címert.

Az iránymutatás kitér arra is, hogy ha két vagy több választás eljárása ugyanazon időszakban zajlik, akkor a 150 méteres körzeten belüli kampánytilalom általánosan vonatkozik valamennyi választási eljárásra. Ez tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy az európai parlamenti választás kampánya április 5-én kezdődik, de az NVB szerint a relatív kampánytilalom általánosan vonatkozik mindkét választási eljárásra.

Az NVB iránymutatásában foglalkozik azzal is, hogy a szavazás napján kampánytevékenységet a szavazóhelyiség elhelyezésére szolgáló épületben és a szavazóhelyiségben sem lehet folytatni.

A testület kitért arra is, hogy a külföldi állam közterülete nem tartozik a magyar joghatóság alá, ezért a relatív kampánytilalom a külképviseleti szavazás tekintetében csak a külképviselet épületére vagy az általa biztosított egyéb helyiségre vonatkozik.

Az NVB "a relatív területi kampánytilalom szabályainak értelmezése tárgyában" hozott, hét pontban összegzett iránymutatást egyhangúlag fogadta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapest és az agglomeráció 150 új busszal gazdagodik

A menetrend szerinti forgalomban április közepétől találkozhatnak az új járművekkel az utasok. Tovább olvasom