Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

150 ezer forintos parkolódíj

Balatonalmádi - Kétszázan – köztük megyénkbeliek – kaptak 150 ezer forintos csekket tilosban parkolásárt. Mindegyik közigazgatási bírság „balatonalmádi emlék".

A rendőrség szerint a megbüntetettek védett, illetve fokozottan védett természeti területen közlekedtek engedély nélkül. Az ott parkolók szerint a terület egy kiégett, kitaposott, füves rész az almádi strand parkolója mellett. A város polgármestere szerint az autósok tették tönkre...

„Balatonalmádi, a barátságos fürdőváros" – köszönti honlapján a látogatókat a település. „Nem az" – gondolják most nyilván azok, akik szeptemberben 150 ezer forintos csekket kaptak.

A Balaton-parti városban elkövetett jogsértés május 2-tól kerül ennyibe. Korábban pár tízezer forint volt a büntetés...

 Az augusztusban rendezett  balatonalmádi Bornapokon szabad volt a környezetet károsítani?

Kétszáz áldozata van a balatonalmádi természetvédő rendőrök nyári tevékenységének. Valamennyien megkapták a 150 ezer forintos csekket.

Harmincmillió forint közigazgatási bírságot szabtak ki összesen az idei strandszezonban, a balatonalmádi Wesselényi parkban tilosban parkolókra. A győri S. Kiss Ágnes csak fél órát várakozott a füves területen, mégis megkapta a 150 ezer forintról a csekket. A szintén győri Lukácsék autójára 5 perc alatt rákerült az értesítés és nekik is küldték a 150 ezer forintos befizetést. E vétségnek ugyanis ennyi a tarifája idén májustól. Drága nyaralás volt. A rendőrségi határozat szerint ő – és még 199 sorstársa – védett, illetve fokozottan védett természeti területen közlekedett engedély nélkül. A terület egy kiégett, kitaposott, füves rész az almádi strand parkolója mellett. A város polgármestere szerint azért van olyan állapotban, mert az autósok tönkretették.

„Balatonalmádi, a barátságos fürdőváros" – köszönti honlapján a látogatókat a település. „Nem az" – gondolják most nyilván azok, akik szeptemberben 150 ezer forintos csekket kaptak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRFK) tájékoztatása szerint kétszázan vannak. A nyár végén ennyi 150 ezer forintos közigazgatási bírságról szóló csekket postáztak a balatonalmádi Wesselényi parkból. Az objektív felelősség elvének jegyében a 410/2007-es kormányrendelet rögzíti a „tarifákat". A Balaton-parti városban elkövetett jogsértés május 2-tól kerül ennyibe. Korábban pár tízezer forint volt a büntetés.

Szintén ez a kormányrendelet jelölte ki a közép-dunántúli régió-
ban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy lefolytassa az objektív felelősséggel kapcsolatos közigazgatási eljárásokat.

Csibrik Csaba alezredes, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztály közigazgatási hatósági alosztályának vezetője  a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a Balatonalmádi Rendőrkapitányság munkatársai intézkedtek. Nekik a helyszínen készült fényképek alapján kell meghozniuk a határozatokat. Valamennyi ügyben a jogszabályok szerint jártak el, a területen jól láthatóan helyezték el a táblákat: behajtani tilos, természetvédelmi, illetve pihenőövezet, azaz jogos a büntetés. Az összeg pedig adott, a főkapitányságnak mérlegelési lehetősége nincs. Az alezredesnek elmondtuk, milyen kifogásokkal keresték meg a Kisalföldet a büntetett autósok. Többen nem kaptak például jelzést arról, hogy rossz helyen parkoltak, illetve csak egy-másfél hónap múlva jött a határozat:

Autók a balatonalmádi Wesselényi parkban. Nekik is kijárt a bírság. A rendőrség felvétele.
Autók a balatonalmádi Wesselényi parkban. Nekik is kijárt a bírság. A rendőrség felvétele.

– Nem írja elő semmilyen rendelet, hogy a kollégáknak a helyszínen címkét kell hagyniuk a járműveken, illetve a jogsértéstől számítva 60 napja van a hatóságnak arra, hogy meghozza az elsőfokú határozatot – reagált az alezredes.

Csibrik Csabát megkérdeztük a fellebbezési lehetőségekről is: a fellebbezésben leírtakat összevetik a főkapitányság rendelkezésére álló információkkal. Újra megvizsgálják a határozatot, és ha helyt adnak a fellebbezésnek, visszavonják.

Ha úgy látják, hogy megalapozott volt intézkedésük, azaz az ügyfél elkövette a jogsértést, az ügyiratot felterjesztik a másodfokú hatósághoz, az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. Ha ott is helybenhagyják a határozatot, az ügyfél a közigazgatási bírósághoz fordulhat jogszabálysértésre hivatkozva.

– Olyan típusú fellebbezést nem tudunk elfogadni, ami például szociális indokokat hoz fel és az összeg csökkentését kéri. A 150 ezer forintos közigazgatási bírság ugyanis a rendeletben meghatározott tétel – jegyezte meg Csibrik alezredes.

Balatonalmádi polgármestere sajnálja a történteket, maga is méltánytalannak érzi a büntetés összegét és sajnálná, ha emiatt elpártolnának a településtől a nyaralók.

Együtt érzek a megbüntetett nyaralókkal, szerintem is méltánytalan a 150 ezer forintos bírság– mondta a Kisalföldnek Keszey János. – A tábla azonban egyértelmű, azon persze lehet vitatkozni, milyen minőségű a terület, de lehet, hogy éppen azért kitaposott, mert az autók rájártak. Az viszont nem jogosít fel senkit a tiltott helyen való parkolásra, hogy már előtte is állnak ott.

Keszey János arról is beszélt, hogy a jövőben igyekeznek megoldani a parkolási gondokat.

Ez persze, és a polgármester együttérzése nem segít a „csekkeseknek". A győri S. Kiss Ágnesnek sem, aki mindössze fél órát állt a védett helyen. Két kisgyerekkel – 10 hónapos és 2 éves – mentek a strandra. Miután a gyerekeket bevitték, az asszony visszament, hogy eljárjon az autóval, de addigra már ott volt az értesítés a feljelentésről. Lukács Lászlóék is elismerik: vétettek a szabályok ellen, de a 150 ezer forintos bírságot aránytalanul magasnak tartják. Ráadásul autójukra 5 percen belül rákerült a rendőrségi papír. „10 óra 17 perckor váltottunk belépőt a strandra, 10 óra 22-kor tették ki a cetlit kocsinkra. Tehát még azt is láthatták a rendőrök, hogy cipekedünk befelé. Szó sincs emberségről, a környezet vagy a természet védelméről, csupán pénzbeszedésről" – mondta Lukács Lászlóné.

A csornai Gayer család augusztus elején egy napra ment Balatonalmádiba. Sokba került nekik, hiszen szeptemberben ők is megkapták a 150 ezer forintos csekket. Állítják, a táblázás nem egyértelmű, a füves rész nem  úgy néz ki, mint egy természetvédelmi terület. Ők is úgy vélik, inkább a „pénzbeszedés" volt a fontos, mint a természet megóvása.

Az egyik panaszos még megjegyezte: az augusztusi balatonalmádi Bornapokat szintén a Wesselényi parkban tartották. Akkor szabad volt a környezetet károsítani?

Olvasóink írták

 • 12. A Postásbácsi 2008. október 15. 15:09
  „´Írtam 1 levelet a tv ügyvédje szerkesztőinek"
  hehe, ezt nem kellene eröltetni.
  van egy szabály, ami át lett hágva.
  (csak magadat nevetteted ki ezzel)

  A lánccal elkerítem, nem jó megoldás, mivel levágják/elveszik onnan a láncot, nagyon találékony tud lenni az aki huncutkodni akar.
  legközelebb majd jobban figyelnek a kedves autósok.”
 • 11. Giustozzi 2008. október 15. 11:11
  „Az lenne a kérdésem 1 hozzá értő embertöl,hogy ezt a "természetvédelmi és pihenő övezet" táblát meg lehetne e támadni jogi úton.Mármint kell e nekem ezt úgy értékelnem mint a KRESZ-ben elfogadott természetvédelmi területet jelző ovális táblát.Mert akkor ennyi erővel a 8 szögletű STOP-tábla helyett is kiírhatnák ilyen kis táblával,hogy stop.Ozt ha nem áll meg az ember akkor agyig büntethetik.Erre keresnék én választ 1 hozzáértő embertöl.Köszi előre is

  Üdv:G”
 • 10. nánai istván 2008. október 14. 18:05
  „A kép ami fel van tüntetve az egy kicsit megvan szerkesztve!
  szeptember elején lent voltam miután megkaptam a csekket és semmilyen nyoma nincs annak,hogy ki lett volna taposva a fű,
  és véletlenül még fényképet is csináltam a helyszínről ami egyáltalán nem úgy néz ki mint a feltüntetett képen!”
 • 9. bbala 2008. október 14. 12:10
  „A KRESZ szerint : " A jalzőtáblákat az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a a bal oldalon, illetőleg az úttest felett megismételhetik"
  Ez a tábla szerint a kerékpárútra tilos a behajtás, nem a parkba. MÉG KERÉKPÁRRAL IS!!!”
 • 8. ddddd 2008. október 14. 11:16
  „http://index.hu/politika/bulvar/park5112/”
 • 7. Imcsi 2008. október 05. 13:38
  „Ha én annyira védeni akarom ezt a területet, ahova egyébként parkolni járnak az autósok, akkor pl. lánccal elkerítem, vagy odaültetek egy közmunkás, aki vigyáz rá, hogy oda ne hajtsanak be!”
 • 6. Giustozzi 2008. október 05. 11:04
  „Írtam 1 levelet a tv ügyvédje szerkesztőinek.Talán ha ők foglalkoznak ezzel a dologgal,akkor lesz valami változás is.A 90-es években azért nem mentem almádiba mert a boltban 99ft-os kólát a strandon 700-ért árulták,most meg majd a 150 ezres csekk miatt nem megyek.:)Azt hiszem leszünk így páran........200-an biztosan.:D
  Üdv:G”
 • 5. ddqw 2008. október 04. 18:55
  „Engem nem büntettek meg ott. De nem is teszem be a lábamat soha erre a településre! Másnak sem fogom javasolni!”
 • 4. huha 2008. október 04. 11:55
  „Kedves Petrovics Úr!

  Ennél nagyobb öröme sose legyen!! Gondolom Ön még sose szegte meg a szabályokat...
  Elképzelem Önt, mint valami két lábon járó tökéletes embert!!
  Ember Ön vagy talán robot??”
 • 3. Petrovics Csaba 2008. október 04. 11:15
  „Jo hallani, hogy ezek az arrogans parkolok vegre horogra kerultek.”
 • 2. oldtrucker. 2008. október 04. 10:27
  „Azért kíváncsi lennék ,hogy a város vezetése ha már egyszer meg akarja tartani az oda látogatókat akkor miért rögvest bírságolással kezd.Kijelenthetjük ,hogy almádit a győriek és a környékéről érkezők tartják el.
  A másik: hány szlovák és más külföldi rendszámú autóson tudják behajtani?
  Nyugodtan fel lehet tenni a kérdést a város polgármesterének!”
 • 1. 49. 2008. október 04. 10:15
  „Lehet vitatkozni, érveket, ellenérveket felhozni, de a törvény az alábbiakat írja elő:
  1. A gépjárművel engedély nélkül történ? közlekedés - A természet védelmér?l szóló 1996. évi LIII. Törvény 38. § (1) bekezdés j) pont -
  a) védett természeti területen - bírság összege Ft-ban: 150.000
  b) fokozottan védett természeti területen - bírság összege Ft-ban: 300.000
  2. Az engedélyezett közlekedési útról való letérés a védett vagy fokozottan védett természeti területen - A természet védelmér?l szóló 1996. évi LIII. Törvény 38. § (1) bekezdés j) pont - bírság összege Ft-ban: 100.000”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német diákot hazaengedte az orvos, 3 hét múlva meghalt

Szeged - Influenzára gyanakodott az orvos, ezért hazaengedte azt a 21 éves német medikust, aki három… Tovább olvasom