Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

1500 milliárdos kiigazítás: elfogadták a jövő évi költségvetést

Az Országgyűlés kedd hajnalban elfogadta a 2012. évi költségvetést, amelyen még a hétfői ülésnapon is változtattak a képviselők a kormány kezdeményezésére.
Az Országgyűlés kedd hajnalban elfogadta a 2012. évi költségvetést, amelyen még a hétfői ülésnapon is változtattak a képviselők a kormány kezdeményezésére.

A büdzsé előző heti átírása után a végleges fő számok csak a határozathozatal előtti órákban alakultak ki, a parlament így 576,2 milliárd forintban állapította meg az ország jövő évi hiányát, míg a bevételi főösszeget 14.340,9 milliárd forintban, a kiadási főösszeget pedig 14.917,1 milliárd forintban határozta meg.

A képviselők 255 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek Magyarország új központi költségvetéséről. A javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül kizárólag a független Pősze Lajos támogatta, míg a hajnali 4 óra 15 perckor sorra kerülő szavazást kiváró szocialista, jobbikos és LMP-s politikusok ellene voksoltak. A Ház kérte a jogszabály sürgős kihirdetését.

A költségvetési törvény 2012-re 4,2 százalékos éves inflációval számol, a hiány pedig GDP-arányosan a költségvetés újratervezése után is 2,5 százalék maradt, annak ellenére, hogy a kormány jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó becslése - a hétfőn beadott módosítások alapján - 0,5 százalékra mérséklődött. A kabinet 299,4 forintos euróárfolyammal számolta át a büdzsét.

A büdzsé elfogadását megelőző rövid záróvitában a szocialista Veres János azt kifogásolta, hogy november 30. után már nem lehetett volna változtatni a jövő évi költségvetés sarokszámain, ezt azonban - az államháztartási törvényt megszegve - mégis megtették.

Az LMP-s Vágó Gábor felszólalásában közölte, a zárószavazás előtti módosító indítványok is jelzik, hogy a költségvetés megbukott, gazdaságpolitikai korrekcióra van szükség.

A jobbikos Nyikos László a szerinte visszafizethetetlen mértékű, 21 ezer milliárdos államadósság, és annak kamatai jelentette veszélyekre figyelmeztetett.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában azt mondta, a "nyugati világ nyolcvan éve legnagyobb válságát éli", amelyet csak az az ország élhet túl, amelyik egyszerre képes növekedni, megakadályozni a munkanélküliség növekedését, illetve képes szinten tartani, vagy csökkenteni az államadósságot és "kordában tartani" a költségvetési deficitet. Mint mondta, a 2012-es büdzsé egy irreális időkben hozott, reális költségvetés. "Ez nem semmi, ez egy szép eredmény" - zárta felszólalását a tárcavezető.

A költségvetés elfogadásával törvénybe foglalták a korábban már betervezett 200 milliárd forintos tartalék zárolását, a kamatkockázati tartalék 52 milliárd forintos növelését, illetve a magánnyugdíj-pénztári járulék átirányítását az állami nyugdíjbiztosítási alapba, ami 48 milliárd forintot jelent, továbbá a dohánytermékek jövedéki adójának, 20 milliárd forint többletbevételt eredményező emelését.

A költségvetésben az euróválság okozta kockázatok kivédésére a 2012. évben is eltervezett rendkívüli kormányzati intézkedések tartalék-előirányzata kiegészült az Országvédelmi Alap speciális, a költségvetési kockázatok kivédését szolgáló előirányzatával. Mindez együttesen biztosítja a 2,5 százalékos hiánycél biztonságos tartását.

Mindezen célok megvalósítását alapvetően segíti az a körülmény, hogy 2012-ben az uniós forrásokból 1.369 milliárd forint összegű kifizetésekkel számolhatunk, amit a hazai költségvetés 193 milliárd forinttal egészít ki, így a rendelkezésre álló költségvetési forrás 1.562 milliárd forint. Ez az összeg 367 milliárd forinttal több a 2011. évi előirányzatnál, ami azt jelenti, hogy a társadalmi és gazdaságpolitikai célok eléréséhez mintegy 30 százalékkal több uniós forrás áll az ország rendelkezésére.

A kormány a költségvetés elfogadásával továbbra is elkötelezett az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó kialakítása mellett. A kormány szerint az adózásban határozott lépésekkel vissza kell szorítani a visszaéléseket, csalásokat, be kell zárni a ma még meglévő szabályozási "kiskapukat". Ezzel párhuzamosan meg kell erősíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tevékenységét. A foglalkoztatás növelése és a munka világának kiszélesítése továbbra is kiemelt cél: ennek érdekében a Start-munka programot bővítik, amelynek keretében jelentős mértékben növelni kell a foglalkoztatottak létszámát. A közfoglalkoztatásra a Start munkaprogram keretében 132 milliárd forint áll rendelkezésre 2012-ben.

A személyi jövedelemadó esetében a szuperbruttósítás részleges kivezetésével és az adójóváírás megszüntetésével a kormány további lépést tesz a tisztán egykulcsos, 16 százalékos adórendszer megteremtése felé. Az általános forgalmi adó esetében az általános 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelkedik.

Olvasóink írták

 • 5. machers 2011. december 21. 23:05
  „Teljesen értelmetlen és felesleges volt ezzel a költségvetéssel tökölődni. 299 forinton számolva már most megbukott.”
 • 4. dorombolok 2011. december 20. 17:41
  „Ezek mindent megszavaznak , pontosabban azt sem tudják mit szavaznak meg 1-et,2-őt- vagy 4-et?
  Különben is mindegy , Palibácsi úgy is mindent aláír, még annak az ellenkezőjét is . Mert igaz egy jó motornak teljesen mindegy , hogy előre , vagy hátra ?”
 • 3. Joebacsi70 2011. december 20. 14:50
  „A 100 ezer még MNYP tag vagyona jelent pár száz milliárdot. A nagyobb tétel az MNB devizatartaléka lesz.
  Az pár tízmilliárd euro. Amikor azt is sikerül ellopni, akkor szerintem nyugodt szívvel kiírják az előrehozott választást. Pénz már tényleg semmi nem marad, törvények és pártkatonák bebetonozva. Az új kormányerőnek esélye sem lesz, az elmúltkétév (elmúltháromév?) duma már nem fog bejönni.
  A folytatást inkább nem képzelem el.”
 • 2. bojtár 2011. december 20. 10:37
  „Már mind ők szavazták meg :BKV milliós prémiumok és a többiek
  Öt helyről kap fizetést az álláshalmozó fideszes, összesen 850 ezret - nem ő az egyetlen

  Állásokat halmozva keres több százezer forintot több fővárosi képviselő. Orbán Gyöngyi, a Fidesz frakcióigazgatója például egyszerre öt helyen képes ellátni feladatait összesen bruttó 857 ezer 600 forintért.
  A törvény tiltja ugyan az álláshalmozást, ám a fővárosi képviselőként 156 ezer forintot kereső Orbán Gyöngyi mégis a budapesti gyógyfürdő vállalat felügyelőbizottságának elnöke 140 ezer forintért. Emellett a csatornázási műveknél 181 ezer 600 forinttal honorálják tagi fáradozásait.
  Az egészségügyben is otthonosan mozog, hiszen a Péterfy Sándor utcai kórházban ő a felügyelőbizottság elnöke havi 240 ezer forintért. A Jahn Ferenc kórház felügyelő-tanácsi tagjaként további 140 ezret keres havonta.
  A Fidelitas I. kerületi elnöke, Szentkirályi Alexandra is több lábon áll. A fővárosi képviselő tagja lett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a János Kórház és a Nyírő Gyula Kórház felügyelőbizottságának, és elnöke a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. felügyelőbizottságnak - ezekkel a megbízásokkal havonta mintegy 460 ezer forintot keres a képviselői fizetése mellé.
  - Kényszer szülte ezt a helyzetet - adott magyarázatot Szűcs Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója. Korábban hatvannál is több tagja volt a közgyűlésnek, ebben a ciklusban viszont csak 33 tagú a testület. Az önkormányzati cégek viszont maradtak, a társaságok belső szabályozásai pedig előírják, hány tagot kell delegálni a felügyelőbizottságokba, így kevesebb képviselővel töltik fel a pozíciókat.
  Jövőre már kevesebb dolguk lesz az álláshalmozó budapesti képviselőknek, igaz, kevesebb pénzzel kell beérniük. A fővárosi kórházak állami tulajdonba kerülnek, így ezekben az intézményekben megszűnnek a közgyűlési képviselők megbízásai. A változás csak Orbán Gyöngyi zsebéből 390 ezer forintot vesz ki havonta. A Blikk szerette volna megtudni a képviselőtől, hogyan bírt eddig ennyi feladatot ellátni, tudott-e a tilalomról, és tudja-e már, miből pótolja a tetemes fizetéscsökkenést, de lapzártáig nem reagált a megkeresésre.”
 • 1. klotzild 2011. december 20. 09:47
  „és jövőre mi húzza ki a csávából az országot.Arra már nem maradt magán-nyugdíj pénztári lopás. Marad az önkéntes elrablása?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony Gergely: az új választási rendszer súlyos visszalépés

Karácsony Gergely LMP-s képviselő szerint az új választási rendszer súlyos visszalépést jelent a… Tovább olvasom