Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

15-ről 20 százalékra az áfa középső kulcsa

A kormány úgy határozott, hogy az egyensúlyi csomagban szereplő eredeti javaslatnak megfelelően az áfa középső kulcsát emelik 15-ről 20 százalékra, s nem osztják meg az emelést a középső és a felső kulcs között. Gyurcsány megkövette az SZDSZ-t az ennek ellentmondó nyilatkozatokért
Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső kulcs emelését, ezért a koalíciós szerződésben foglaltaknak megfelelően kell eljárni, marad az eredeti javaslat.

Így marad a munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése is, annak elmaradását fedezte volna ugyanis a két kulcs együttes emeléséből (15-ről 17 és 20-ról 23 százalékra) származó 30 milliárd forintos többletbevétel.

Gyurcsány bocsánatot kért

Pontatlanul fogalmazott Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén az áfakulcsokról - írta szerdán internetes naplójában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki közvetve megkövette koalíciós partnerét, mert az a látszat keletkezett, hogy kész helyzet elé állították a Szabad Demokraták Szövetségét.

Katona Tamás az OÉT ülésén elfogadhatónak nevezte, hogy az áfa-emelést a 15 és a 20 százalékos kulcs között osszák meg. Úgy fogalmazott, a kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfa-kulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen.

Az államtitkár pontatlanul fogalmazott

"A tegnapi Országos Érdekegyeztető Tanácson a kormányt képviselő államtitkár pontatlan fogalmazása miatt az SZDSZ úgy érzi, hogy kész helyzet elé állítja őt a Kormány, miközben semmi másról nincs szó, mint arról, hogy a kormány az elhangzottakat valóban tárgyalási alapnak tekinti, és nyitott azokra a javaslatokra, amelyek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban formálódnak" - olvasható az internetes naplóban.

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke már aznap sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy a kisebbik koalíciós párt nem tudott az OÉT ülésén bejelentett áfaemelésről, erről nem volt kormánydöntés. Elmondta, hogy az új áfakulcsokról szóló bejelentést a rádióban hallotta, arról korábban, így például a múlt hétvégi kétnapos balatonőszödi kormányülésen nem volt szó.

"Nem tartom elfogadhatónak, hogy a koalíciós partner elnökeként rádióhírekből értesüljek fontos kormányzati döntésekről, miközben persze kormányülésen ezek a döntések még nem szerepeltek napirenden" - fogalmazott, hozzátéve, hogy persze lehet így is kormányozni, de szerinte ez egy rossz módszer. Gyurcsány Ferenc naplóbejegyzésében hangsúlyozta, hogy "ezt rendbe kell tenni, itt pontatlanság és jogos érzékenység egyaránt van". A miniszterelnök kitért arra is, hogy milyen vegyes érzelmekkel fogadják páran, beleértve a sajtót és az elemzőket is, hogy a kormány eredeti elképzeléseitől eltérő álláspont elfogadására is hajlik, ha az érdekegyeztetésben résztvevő partnerek ebben meg tudnak egyezni.

Vissza az eredeti állapothoz

Az áfakulcsok esetében a kormány eredeti javaslata az volt, hogy 15 százalékos forgalmi adót 20 százalékra emelik, a 20 százalékos kulcs viszont nem változik. A szociális partnerek javaslatai alapján alakult ki az a változat, hogy a 15 százalékos kulcsot 17 százalékra, a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra emelnék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom