Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

1.461 fogvatartott kapott igazolást

A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül a péntek délutánig beérkezett adatok szerint 1.882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára
1.882-en kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben szeretnének szavazni - tájékoztatta szombaton az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), amelynek közlése szerint péntekig 1.461 fogvatartott kapta meg az igazolást.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, az elzárást, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás napján a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kell lebonyolítani a szavazást. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői veszik fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte, és kérték, hogy mozgóurnával szavazhassanak. A BVOP közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezik meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben meghalt egy nő Borsodban

Lakástűzben meghalt egy 57 éves nő szombaton a Miskolchoz tartozó Bükkszentlászlón - közölte a… Tovább olvasom