Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

140 éve alakult a Soproni Múzeum elődje

Fennállásának száznegyvenedik évfordulóját ünnepli a Soproni Történészeti és Művészeti Egylet. A Soproni Múzeum elődjeként működő szervezet megalakítása a város polgári rétegének első számú reprezentánsainak nevéhez fűződik.
Száznegyven éve, 1867. február 15-én alakították meg a Soproni Történészeti és Művészeti Egyletet, az évforduló alkalmából ünnepséget szerveztek. – A Soproni Múzeum elődjeként működő szervezet azzal a szándékkal jött létre, hogy a dualizmus előtt fejlődésnek indult városban az építkezéseken előkerült leleteket kezelje – mondta el a Kisalföldnek dr. Tóth Imre, a múzeum igazgatója. – Hiszen abban az időben mindent, ami az ásatások során előkerült, be kellett szolgáltatni a Nemzeti Múzeumnak.
Azzal a szándékkal, hogy ezeket a

helytörténeti leleteket helyben őrizzék és mutassák be, a város polgári rétegének első számú reprezentánsai – köztük például Paúr Iván és idősebb Stornó Ferenc –

megalakították az egyletet.
Az egyesület alig két hónap alatt létrejött, alapszabályát márciusban a városi tanács is jóváhagyta és felterjesztette a belügyminiszternek. A minisztérium által jóváhagyott alapszabályt 1867. július 22-én kapta kézhez az egyesület, mely az év végére már 181 tagot számlált. Az első tárlatot Sopronban, a Templom utca 5. szám alatt rendezték, az épület falán emléktábla hirdeti a valamikori civil szervezet működését.
A Soproni Történészeti és Művészeti Egylet feloszlását 1881-ben mondták ki, ekkor a leletek átkerültek a városi tulajdonába. Később – a megyei régészeti társulat együttműködésével – megalakult a mai Soproni Múzeum.
Az évfordulós rendezvényen dr. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke mondott beszédet. Elismerő oklevelet és a társaság emlékérmét dr. Nováki Gyula tudományos kutató vehette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik a képeket

Elárverezik a soproni karácsonyi vásáron bemutatott adventi naptár képeit a Pannonia Galériában… Tovább olvasom