Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

„ Városiasodtak” a rókák

A közel két évtizede tartó veszettség elleni vakcinázás következtében olyannyira elszaporodtak a rókák, hogy már a lakott területekre, városokba is bemerészkednek. A szakemberek szerint sürgősen lépni kellene.
Urbanizálódnak a rókák. A ragadozó megszokta az ember közelségét, így már egyre kevésbé fél a városi zajoktól, fényektől. Nem meglepő, hogy lakott területre is bemerészkedik. Annak, hogy térségünkben is elszaporodtak a rókák, a vadászok és a természetvédők is kárát látják. A 80-as évek végén kezdődött el a veszettség elleni vakcinázásuk. Két–három évvel ezelőtt egy bőrbetegség következtében az állomány közel fele elpusztult. Zsidy Ákos, az Ikva-völgye vadásztársaság elnöke szerint ma már alig látni idős példányt.
– Ha tetszik, ha nem, gyéríteni kell az állományt – teszi hozzá Zsidy Ákos. – Puskával ez körülményes, így engedélyt kaptunk a füstgyertya használatára. A hivatásos vadászoknak egyik fontos feladatuk a kártékony vad gyérítése.
Évente kétszer küldenek kilőtt rókákat a vadászatra jogosultak az állategészségügyi intézetbe. A mintagyűjtés fontos feladata a megyében dolgozó hivatásos vadászokra hárul. A beérkezett minták közül mindig találnak vírussal fertőzött állatot. – A vakcinázást tehát nem szabad abbahagyni – ezt már Pintér Csaba, a megyei FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője mondja. – Egyrészt jogos a lakossági elvárás, hogy mentesítsük a rókákat a veszettség vírusától. Hiszen az ember is megkaphatja a halálos betegséget, amely akár érintéssel is terjed. Az egészségügyi probléma megoldásában a vadászoknak van nagy jelentőségük. Másrészt, a mentesítés következménye a rókaállomány létszámának megnövekedése, amely vadgazdálkodási és természetvédelmi szempontból sem kívánatos.
A tapasztalatok szerint egy négyzetkilométeres területen elég egy rókacsalád. Ma ennél jóval több van. Természetes ellenség híján aligha várható, hogy hosszú távon a kívánatos szintre csökkenjen az egyedek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Győri Könyvszalon - OKTÓBER 13., PÉNTEK

Tovább olvasom